Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

taxen kickan, diskbråck 

Sjukdomshistoria
På lillejulafton började Kickan få svårt att hoppa upp i möbler. Symptomen förvärrades på julaftonen, hon fick ont och gick med krum rygg och på juldagskvällen kunde hon inte längre gå på sina bakben. Hon blev inlagd på det lokala djursjukhuset för smärtlindring men i mellandagarna beslutades att remittera KIckan till Evidensia Djursjukhuset Helsingborg för MRI och kirurgi.

När hon kom hit hade hon ingen känsel alls i sina bakben. Det är den allvarligaste graden av dickbråck. De flesta hundar med diskbråck känner lite grand i sina tassar nrä de kommer till veterinär. Att inte ha någon känsel alls innebär att prognosen för tillfrisknande är mycket avvaktande. Förlamningen hos diskbråckspatienter medför ofta att de inte kan känna när de behöver kissa eller bajsa därför sattes en urinkateter in för att tömma urinblåsan.

Undersökning och operation
Vid MRI-undersökningen upptäcktes ett diskbråck och Kickan opererades akut av veterinär Alexandra Vilén. Ett diskbråck innebär ofta att en utav de stötdämpande diskerna mellan ryggkoterna gåt sönder och diskmassa läckt ut i den trånga ryggmärgskanalen. Ryggmärgen trycks ihop och hunden får svårt att gå. Det var det som hänt Kickan.
En så kallad laminektomi utfördes mellan de två sista bröstkoterna (T12-T13). Operationen innebär att man borrar bort en del av ryggkotorna för att göra ett hål in till ryggmärgen och diskbråcket. Genom hålet kan man inspektera ryggmärgen och naturligtvis ta bort diskmassan som trycker på ryggmärgen. Dessutom går man in i disken som ligger under ryggmärgen mellan kotorna och gröper ur resterna av diskmassa (sk fenestrering) så att inte mer diskmassa skall läcka ut.

Eftervård och rehab
Tillfrisknanadet för Kickan gick i långsam takt, inte helt oväntat eftersom hon hade sa allvarliga symtom innan operationen. Det kan också bero på att insjuknandet inte kom plötsligt utan successivt. Smärtlindring och TLC "tender love and care" är A och O för dessa patienter som kan bli deprimerade och tappa livsgnistan. Kickans ägare kom hit på besök så gott som dagligen vilken hjälpte hunden att hålla humöret uppe.

Sjukgymnastiken inleddes dagen efter operation av Leg. Sjukgymnast Biggan Ljungberg med passiv träning och TENS, transcutan ekektrisk nervstimulering. På tredje dagen efter operationen började Kickan simtränas. Till en början fanns ingen bakbensaktivitet alls i vattnet men efter en vecka kunde Kickan stå själv en kort stund efter simträningen vilket tydde på att träningen hade haft effekt.

Hemgång
Åtta dagar efter operationen kunde urinkatetern tas bort och Kickan kunde kissa själv. Efter tio dagar kunde hon gå hem. En "byxa" med handtag underlättade för hund och ägare vid rastning och förflyttning.

Återbesök
I början krävdes återbesök var femte dag för rehab och kontroll att Kickan kunde tömma urinblåsan. Hon träffade också omsorgssköterska Maria Granefelt för att få hjälp med sin viktminskning, en tjänst som är helt kostnadsfri här på djursjukhuset.

Vid återbesök tre veckor efter operationen gick hon mycket bätte på sina bakben men behövde fortfarande byxan som stöd. Hon hade kunnat kissa bra utan läckage och hade simtränat hemma i badkaret.

Efter sex veckor var Kickan starkare i sina bakben och kunde gå stadigt själv utan stöd.

Viktigt att känna till vid symtom på diskbråck
Om du misstänker att din hund drabbats av ett akut diskbråck är det viktigt att uppsöka veterinär. Många, men inte alla hundar behöver opereras akut. En hund med misstänkt diskbråck måste hållas i stillhet fram till operation eller om man väljer att inte operera skall hunden hållas i stillhet i upp till 4-6 veckor! Under denna tid får hunden bara rastas kort för att utföra sina behov, får inte hoppa i möbler eller gå i trappor. Det är också mycket viktigt att man säkerställer att hunden kan kissa och bajsa normalt.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved