Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Villja, vorstehtik, 7 år, hässleholm
 

Sjukhistoria
Villja hade under en promenad råkat falla ner från en klippbrant i ett gammalt kalkbrott. Tack vare räddningstjänstens skickliga insats kunde Villja hämtas upp ur det djupa hålet och transporteras till det lokala djursjukhuset. Där röntgades hon och veterinären kunde konstatera skador på båda frambenen. Beslut togs att remittera fallet till Evidensia Djursjukhuset Helsingborg. För att underlätta för hunden under transporten lades stödbandage på båda frambenen och smärtlindring gavs.

Undersökning
På Djursjukhuset Helsingborg tog veterinär Karin Löfqvist som är ortopediinriktad kirurg emot på jouren. Karin undersökte hunden omsorgsfullt men så skonsamt som möjligt och fick en stark misstanke om att Villja hade svåra skador i carpallederna på båda frambenen. Hundar är näst intill identiska med människor anatomiskt. För att kunna gå på "fingertopparna" finns det en stabil bindvävsstruktur på baksidan av handleden. Vid en så kraftig belastning som ett hopp eller fall från hög höjd innebär, blir denna bindväv uttöjd och får bristningar. Detta leder till att hunden "trampar igenom leden" med stor smärta som följd.

Behandling
Villja kunde inte alls gå på sina framben och hade måttligt nedstatt allmäntillstånd. Hon hade inte kissat på 6 timmar, ej heller ätit eller druckit. Veterinär Karin Löfqvist skrev in hunden på vårdavdelningen med akutbehandling och smärtlindring med Morfin och Durogesicplåster.
Under natten granskade veterinär Karin Löfkvist röntgenbilderna ytterligare och tog beslut att gipsa hunden under lätt sedering. Karin kunde då känna hur hela undre ledavdelningen på höger carpus kunde luxeras. Efter gipsläggning kunde hunden stå och gå på sina gips men ville inte kissa i detta tillstånd, därför sattes urinkateter för att underlätta. Planen var att en mera exakt diagnostik skulle göras under veckan och sedan operation av ett ben i taget.
Per telefon hade veterinär Karin Löfkvist långa samtal med djurägarna om plan och prognos och gjorde klart för dem att det kom att handla om lång konvalescens.

Operation
En delvis steloperation, partiell artrodes av det första vänstra benet genomfördes på tisdagen och det högra benet stelopererades , panartrodes på torsdagen.

Eftervård
Hunden försågs med stödbandage under vårdtiden och gipsades om på båda frambenen under fredagen innan hemgång.

Villja tog hela uppståndelsen med ro. En mera tålig hund får man leta efter. Hon fann sig snabbt väl tillrätta och njöt i fulla drag av sköterskornas pyssel. Detta är givetvis ett tecken på att smärtlindringen fungerat tillfredsställande. Det är lika viktigt för djur som för människor att inte behöva ha ont, både för det allmänna välbefinnandet som för läkningen och tillfrisknandet. Efter gipsläggningen på hemgångsdagen togs urinkatetern bort och två av sköterskorna hjälptes åt att ta ut Villja på gräsmattan. I början lade hon nästan hela tyngden på bakbenen men efterhand som hon förstod att frambenen bar henne gick det bättre och bättre.

Hemgång
På sjätte dygnet efter ankomst kunde Villja gå hem. Hemma har Villja varit tvungen att vara i så mycket stillhet som möjligt vilken kan vara mycket svårt för en livlig hund. Mental stimulans har hjälpt till att få ut energin på annat sätt än genom rörelse. Smärtlindring i hemmet kontrollerades med Durogesicplåster och NSAID.

Återbesök
Det har varit nödvändigt med många och täta återbesök för byte av gipsskenor och så småningom mjuka stödbandage. Det vanligaste är att vi söver patienten lätt för sken/bandagebyten men Villja har klarat detta vaken i stort sett varje gång. Det har varit en glad hund som kommit, hon älskar sona sköterskor trots allt hon har fått gå igenom.

Rehab
Efter 8 veckor beslutades att prova utan gips. På djursjukhusets rehabavdelning har Leg. Sjukgymnast Biggan Ljungberg tränat Villja i en treadmill som är ett gångband i vatten. Denna träning stärker senor och muskler.

Prognos
Det högra stelopererade benet fungerar bäst. Det vänstra benet kräver troligen även det en panartrodes (fullständig steloperation). Det förekommer tyvärr då och då komplikationer med partiella artrodeser. Trots att stabiliteten är fullgod kan biodynamiken påverkas negativt och ibland krävs att man går vidare och gör en fullständig steloperation av den aktuella  leden. Så skedde dessvärre i Villjas fall och veterinär Karin Löfqvist gjorde bedömningen att även det vänstra benet krävde en panartroden (fullständig steloperation). I skrivande stund är rehabiliteringen framgångsrik.

Framtid
Det finns stora chanser att VIllja kommer kunna leva ett gott och smärtfritt liv som sällskapshund med stelopererade framben. Prognosen hade inte varit lika god om hon varit en jagande Vorsteh.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved