Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Diarré & kräkningar

Till Evidensias Goda Råd om kräkningar & diarré hos hund »
Till Evidensias Goda Råd om kräkningar & diarré hos katt »
Till Evidensias Goda Råd om magproblem hos kanin »
 
Kräkning är ett symtom som kan ses vid många olika sjukdomar, både i magtarmkanalen och i andra organsystem. En av de vanligaste orsakerna till kräkning är att djuret ätit någonting olämpligt som skapat en inflammation i magtarmkanalen. Hunden eller katten kan också ha ätit något olämpligt som fastnat och gör att mat/vätska inte kan passera förbi. Kräkning kan också uppkomma som följd av en infektion och dessa är smittsamma till andra hundar eller katter.

Diarré kan, precis som kräkning, ses som ett symtom vid flera olika sjukdomar men ses vanligtvis som ett symtom på sjukdom i magtarmkanalen. Det ses många gånger tillsammans med kräkning. En av de vanligaste orsakerna till diarré är att djuret ätit någonting olämpligt som skapat en inflammation i magtarmkanalen men infektioner är också en vanligt förekommande orsak.

Infektion i magtarmkanalen kan orsakas av virus, bakterier och parasiter.

De vanligaste virus som ger kräkning och/eller diarré är coronavirus, rotavirus och parvovirus. Coronavirus och rotavirus ger generellt milda symtom som ofta läker ut av sig själv inom ett par dagar. Parvovirus däremot är ett virus som orsakar allvarlig sjukdom både hos hund och katt. Vaccin mot parvovirus ingår som en del i bas-vaccinationsprogrammet för både hund och katt i Sverige och vaccinerade individer har generellt ett gott skydd mot infektion. Det finns dock en liten risk att drabbas av infektion trots vaccination men dessa individer får oftast mindre symtom än en ovaccinerad individ. Parvovirus smittar via djurets avföring och viruset kan leva kvar i miljön länge.

Bakterier som kan infektera magtarmkanalen är bland annat clostridie-arter, Campylobacter spp., Salmonella spp. och sjukdomsframkallande stammar av e. coli. Campylobacter och Salmonella är zoonoser, det vill säga infektioner som kan smitta över till oss människor. Smitta sprids via avföring från en infekterad individ. De flesta individer som drabbas av en bakteriell infektion klarar av infektionen själv genom enbart understödjande behandling och antibiotika behövs därför generellt inte. Vid exempelvis infektion med Salmonella kan antibiotikabehandling till och med leda till att patienten utsöndrar bakterien under en längre tid än om hunden/katten inte antibiotikabehandlats.

Parasitinfektioner är relativt vanligt både på hund och katt. De parasiter som kan infektera magtarmkanalen och ge kräkning och/eller diarré är olika arter av rundmask, bandmask, hakmask och piskmask. Även encelliga organismer (protozoer) kan infektera våra hundar och katter. Exempel på protozoer är giardia (hund och katt), cryptosporidier (hund och katt), toxoplasma (katt) och tritrichomonas (katt). Smitta sprids via avföring.

Om din hund eller katt kräkts ett par gånger och/eller har diarré men annars mår bra kan man som ägare i första hand erbjuda en strikt dietkost. Djuret ska ha tillgång till vatten hela tiden men se till att hunden eller katten inte dricker för mycket på en gång då detta kan stimulera till mer kräkning. Om ditt djur precis kräkts så avvakta någon timme innan du ger mat igen. Börja därefter erbjuda din hund eller katt en dietkost/skonkost. Man kan laga dietkost själv hemma eller åka till sin veterinär och köpa ett färdigt foder för magtarmbesvär. Om man önskar laga mat till sitt djur rekommenderar vi att man kokar kycklingfilé eller vit fisk (ex torsk) och ris (”vanligt” ris). Det ska kokas i mycket vatten och utan kryddor. Blanda därefter proteinkällan skuren i små bitar med riset och erbjud djuret i mycket små portioner. Till en katt och liten hund erbjud endast 1 tesked av blandningen de första portionerna. En lite större hund kan erbjudas 1-2 matskedar. Om djuret får behålla maten kan man erbjuda igen efter 2 timmar. Under första dygnet ska djuret fortsatt erbjudas dessa mycket små portioner var 3-4 timme. Om detta går bra kan man nästa dag försiktigt öka portionerna men ge fortsatt många gånger om dagen (ca 6 portioner om dagen). Fortsätt sedan dag för dag och öka mängden mat och minska på antalet portioner. När djuret inte kräkts eller haft diarré på ett par dagar kan man successivt och försiktigt byta tillbaka till det gamla fodret.

Vid kräkning och följande tillfälle ska veterinär alltid rådfrågas:
-    Vid symtom på unga individer (valp/kattunge)
-    Om din hund/katt har ett påverkat allmäntillstånd
-    Om djuret inte ens får behålla vatten
-    Vid intensiva kräkningar (många och ofta)
-    Om djuret kräks blod
-    Om kräkningarna håller i sig mer än 24 timmar

Vid diarré och följande tillfälle ska veterinär alltid rådfrågas:
-    Vid symtom på unga individer (valp/kattunge)
-    Om din hund/katt har ett påverkat allmäntillstånd
-    Vid blodblandad diarré
-    Om diarrén är långvarig/ej blir bättre efter insatt skonkost

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved