Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Herpesvirus

 
Canine Herpes Virus; CHV
 
Herpesvirus är ett mycket vanligt förekommande, artspecifikt virus som sprids i första hand via närkontakt men även via könsvägarna, i moderlivet samt i samband med förlossning. Hos vuxna djur förlöper infektionen oftast utan symtom men hos vissa kan man se en mild övre luftvägsinfektion. I likhet med herpesinfektion hos andra djurslag kan även hundar bli asymtomatiska smittbärare, dvs. de bär ständigt på infektionen och sprider virus utan att själva visa tecken på sjukdom. Likaså kan också hundar infekterade med herpesvirus bära infektionen vilande för att denna sedan blossar upp och ger kliniska symtom/utsöndras och sprids i samband med att bärardjuret utsätts för stress (jämför munsår hos människa).
 
Tikar som smittas av herpesvirus strax innan parning eller under pågående dräktighet kan drabbas av aborter, fosterdöd, små kullar, död- eller svagfödda valpar osv. beroende på när under dräktigheten tiken infekterats. Därtill kan viruset också infektera valparna i samband med födseln eller spridas till de unga valparna från modern eller andra hundar. Valpar under 3 veckors ålder kan ännu inte reglera sin kroppstemperatur som ett vuxet djur varför de inte kan svara med en förhöjd kroppstemperatur så som brukligt är i samband med en infektion för att hämma tillväxten av virus. Således blir mycket unga djur svårt sjuka i samband med en herpesvirusinfektion och dör oftast inom 24-48 h efter det att kliniska symtom debuterat. Inkubationstiden d v s tiden mellan infektion och symtomdebut för herpesvirus är ungefär 1 vecka. Äldre valpar (över 3 veckor) kan bli sjuka i varierande grad i samband med en herpesvirusinfektion men oftast ses det endast som en övergående luftvägsinfektion även hos dessa djur.
Även kroniskt infekterade tikar kan sprida smittan till sina valpar alternativt abortera i samband med att smittan aktiveras då hondjuret utsätts för stress vid parning och valpning. Herpesvirus ger ett kortvarigt antikroppssvar vilket innebär att en individ som genomgått infektionen kan drabbas igen efter endast ett par tre månader.
 
I dag har vi tillgång till ett vaccin att ge tikar i avel för att förebygga herpesinfektion. Vaccinet ges i samband med parning och 1-2 v före beräknad valpning. Vaccinationen måste upprepas vid var dräktighet.
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved