Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Prostatasjukdomar

 
Sjukdomar i prostata är mycket vanligt hos hund men förekommer inte alls hos katt. Prostata är en sk accessorisk könskörtel och sitter belägen strax bakom blåshalsen precis som hos människan. Prostata har till uppgift att producera ett sekret i vilket spermierna spädes ut och transporteras i vid parning. Körteln växer naturligt hela livet hos en okastrerad hanhund och denna tillväxt bidrar till att man säger att vid 5 års ålder har hela 50 % av alla hanhundar godartad prostataförstoring och vid 9 års ålder 100 %. Ofta förlöper denna förstoring mer eller mindre symptomfritt men inte sällan kan hundarna få problem med urinering och defekation d v s de kissar längre och med tunnare stråle samt har svårare att ha avföring och denna brukar vara ngt plattare än normalt. Därtill sjunker spermakvalitén och därmed fertiliteten. Ibland kan man även se blod i urinen eller att hunden droppar vätska från penisspetsen utan att läcka urin.  En godartad prostataförstoring behandlas enklast och mest beständigt genom kastration men det finns även medicinska bra alternativ tillgängliga om man önskar bevara hundens fortplantningsförmåga eller om man av någon annan anledning inte vill kastrera sin hund.
 
Ibland kan hanhundarna drabbas av infektioner i prostatakörteln. Dessa kan variera allt ifrån låggradiga då knappt några symptom ses alls till mer omfattande då hundarna blir svårt sjuka och till och med kan utveckla bölder i anslutning till prostatakörteln. Prostatainfektioner behandlas efter korrekt diagnostik med antibiotika, kastration eller medicinsk kastration samt ibland kirurgisk behandling av prostata.
 
Prostatacancer är lyckligtvis mycket ovanligt förekommande på hund. I de fall det ses är det dock en elakartad cancer med dålig prognos. Till skillnad från all annan prostatasjukdom har kastration inte en skyddande effekt mot prostatacancer.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved