Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Bergavägen 3
254 66 Helsingborg

Öppettider

Akutmottagning dygnet runt, året runt
Öppettider reception:
vardagar: 7.30 - 21.00
lör - sön: 9.00 - 18.00
Öppettider butik:
vardagar: 7.30-20.30
lör - sön: 10.00-17.00

Kontakta oss/Boka tid:

042-16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Onkologi

 

Onkologi

Onkologi är läran om tumörsjukdomar. Precis som människor kan djur drabbas av tumörsjukdomar. Ju äldre djuret blir desto större risk för dem att drabbas. Det finns dock tumörer, som man ofta ser hos yngre djur, framför allt hos hundar under fem år.

På Specialistdjursjukhuset i Helsingborg har vi ett onkologiteam, bestående av två veterinärer och en djursjukskötare, som har specialiserad kompetens och intresse för onkologi. Vi lägger mycket stor vikt vid utveckling och hög kompetens hos medarbetarna för att ständigt vara uppdaterade inom olika diagnosmetoder och behandlingar. Som ett led i detta deltar vi regelbundet i konferenser och forskning kring cancer hos hund och katt.
Onkologimottagningen är tillgänglig minst tre dagar i veckan. Då cancersjuka djur ofta kan vara i behov av akut vård prioriterar vi att vara flexibla och erbjuder konsultation inom någon vecka. Till oss vänder du dig tryggt med ditt djur i frågor rörande cancersjukdomar.

Onkologigruppen består av:

Leg. Veterinär Majbritt E Larsen
Veterinärutbildning, Köpenhamns Universitet 2001
Specialistkompetens i hunden och kattens sjukdomar
Resident i Onkologi


Vårt mål är att kunna hjälpa dig och ditt djur med en behandling som är individuellt anpassad för ditt djurs och er situation. För vissa tumörsjukdomar kan detta innebära att inte gå vidare med behandling ifall prognosen bedöms vara för dålig samt om det löper risk att djuret kommer att må dåligt av behandligen. Det viktigaste för varje patient är att hitta balansen och se hela djurets välbefinnande.

Några tumörer är väldigt typiska och lätta att känna igen, exempelvis juvertumör hos hund och katt. Andra tumörer kan ha ett väldigt varierande utseende och det går sällan att veta vilken form av förändring djuret har utan att ta prov. Oftast räcker ett cellprov för att få en idé om vilken sort av tumör djuret har. Cellprovet tas med en tunn nål och det är sällan nödvändigt att söva djuret för att ta provet.

Tumörer delas upp i godartade (benigna) och elakartade (maligna), beroende på hur aggresiva de är och om de sprider sig till omgivande vävnad eller andra delar av kroppen. Några tumörformer är svåra att gradera i benign och malign och då är det nödvändigt att ta en större biopsi, ett vävnadsprov. Detta tas under narkos och skickas till en patolog för undersökning.

Vad händer sen?

Vad som händer sen beror på om det är en benign eller malign tumör, om den har spridit sig, metastaserat, hur ditt djur mår samt en rad andra faktorer. Hur ditt djur behandlats är ett beslut som du tar i samråd med din veterinär. En operation är näst intill alltid förstahandsvalet då de flesta tumörer kan opereras bort. För de tumörer, som inte går att operera , är med aggressiva eller redan har spriditsig kan ett alternativ vara att behandla med cellgifter (kemoterapi) eller strålning.

Syftet med all behandling av djur är att de ska må bra, oavsett om behandlingen består av kirurgi, cellgifter eller strålning. Ditt djur drabbas i mycket mindre grad av biverkningar än vad vi människor gör. Dels tål djur cellgifter bättre och dels används mindre mängd cellgifter när vi behandlar dem då djurens behandling endast är menad som palliativ (lindrande vård i livets slutskede).

När man behandlar cancer hos människor är målet oftast att bota, därmed används större mängd cellgifter och strålning än när vi behandlar djur. Man ser därmed ofta allvarligare biverkningar, som bland annat hårförlust och kraftiga påverkningar av mag-tarmkanalen med illamående, kräkning och diarré som följd, hos människor.

Kirurgi

När ett djur ska opereras sövs de alltid i full narkos. Beroende på hur omfattande operationen är kan djuret gå hem samma dag eller stanna för övervakning och smärtlindring till dagen efter.

Cytostatika/Kemoterapi

Ofta används cytostatika i samband med antingen strålning eller kirurgi för att bota djuret men vanligast används det vid cancerformer som med all sannolikhet inte går att bota. Då blir det en livsförlängande (palliativ) behandling, som håller cancern tillbaka en kortare eller längre tid. Det viktigaste är att inte djuret lider i onödan oavsett vilken behandling man väljer för sitt djur.

Strålning

Cancerbehandling med radioaktiva strålar används allt mer inom veterinärmedicinen. För vissa cancerformer kan strålning vara ett botemedel men kan även användas för att trycka tillbaka cancer som inte går att bota. På Specialistdjursjukhuset har vi genom åren behandlat hypertyreos hos katt med radioaktiv strålning via injektion. Djur, som ska behandlas med strålkanon, remitteras i dagsläget till Djursjukhuset i Jönköping alternativt Köpenhamn.

Har ni, som remittent eller djurägare, frågor till oss eller vill besöka oss med ert djur så är ni välkomna att kontakta oss!
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved