Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Endoskopi

 
Endoskopi innebär att man använder en liten kamera för att undersöka insidan av olika kroppsdelar. Detta görs för att fastställa en diagnos, ta bort främmande kroppar, och för vissa typer av behandlingar.

Eftersom hundar och katter behöver sövas för alla typer av endoskopi, rekommenderas generellt att de fastas 12 timmar före ingrepp.  Ibland behövs också annan förberedning inför endoskopi.
 
Nedan beskrivs endoskopiska undersökningar som vi ofta använder oss av på Strömsholm.
Specialistdjursjukhuset Strömsholm medicinavdelningen endoskopi.

Esofagoskopi/Gastroskopi/Enteroskopi/Koloskopi
 

Detta görs oftast för att utreda symtom på hundar och katter med viktminskning, kräkning, och diarré.
En kamera passeras genom matstrupe in i magsäcken och sedan vidare in i tunntarmen. Kolonoskopi tillåter undersökning av tjocktarm, blindtarm och nedre delen av tunntarm (ileum).
Områden av inflammation eller magsår/ulcer syns tydligt. Främmande kroppar (ben, leksaker, stenar, mynt, hår bollar etc.) kan också ses och tas bort utan operativt ingrepp.
I de flesta fall behövs biopsier (vävnadsprov) för att fastställa en diagnos. Dessa tas med ett litet instrument som förs genom en biopsi kanal på endoskopet.
 
Liksom människor, så behöver djur som genomgår endoskopi förberedas på vissa sätt så att mag- och tarm kanal inte innehåller mat. Detta görs genom att fasta dem i förväg (olika länge beroende på vilken del av mag- och tarmkanal som undersöks), samt ibland genom förberedande behandling på sjukhus (dropp och tabletter som tömmer tarmen).
 

Rinoskopi
 

Detta är ett sätt att undersöka näshåla. En kamera förs in både genom näshålor och bakifrån genom munnen runt gommen.  Rinoskopi görs ofta i samband med CT.
Vanliga symtom som utreds med rinoskopi inkluderar näs-sekret, nysningar, näs-blödningar, och vissa typer av andningsproblem.
Sjukdomar som kan diagnoseras inkluderar bl.a. inflammation, främmande kroppar, och mykotisk (svamp)-infektion.
Precis som med andra typer av endoskopi kan man ta biopsier av insida av näshåla samt ta bort främmande kroppar med rinoskopi.
Ingen speciell förberedning av patienten krävs.
 

Bronkoskopi
 

Här undersöks insidan av luftstrupe och andningsvägar med en liten kamera. Vi kan direkt se alla grenar av andningsvägarna, ta bort främmande kroppar, ta cell-prov, samt odlings prov för infektioner. Detta är en vanlig undersökning för att diagnosera lung-inflammation, och påvisa vilken typ av bakterie som orsakar det. Först då kan man välja vilken antibiotika som är bäst för just det här djuret.
Bronkoskopi är också det enda sättet man kan fastställa en diagnos på astma samt bronkit.

 

Cystoskopi
 

Genom cystoskopi kan man undersöka urin-ledare och blåsa utan kirurgiska ingrepp. Man kan ta biopsier, ta bort urin-stenar, diagnosera tumörer och behandla diverse åkommor.
Väldigt få veterinärer och djursjukhus använder sig av cystoskopi eftersom det kräver mycket avancerad utrustning såväl som stor klinisk erfarenhet. På Strömsholm kan vi erbjuda cystoskopi för både tikar och hanhundar.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved