Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

blodbank och blodgivning

 
Det är glädjande att konstatera djurägarnas stora engagemang när det gäller blodgivning! Blodbanken har idag ca 50 aktiva blodgivarhundar och ca 5 blodgivarkatter men fler står på listan för att få lämna blod. Många hundars och katters liv har räddats under åren med hjälp av det blod som donerats.
Ansvarig för blodbanken är veterinär André Rowe. Övrig personal på blodbanken är de biomedicinska analytikerna Päivi Johansson och Marie Werbelow samt veterinärerna Sofie Ödling, Malin Parming och Angelica Jonzon.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT MED BLODTRANSFUSIONER?
Till svårt sjuka eller skadade djur är en blodtransfusion mycket ofta direkt livräddande. Det gäller inte bara vid allvarliga blödningar till följd av trafikskador eller andra skador. Även vid många andra allvarliga medicinska sjukdomar behövs transfusion av helblod eller blodprodukter som plasma eller erytrocytkoncentrat.
VILKA HUNDAR KAN BLI BLODGIVARE?
 • Hunden ska vara frisk
 • Lugnt temperament
 • 1 - 5 år gammal
 • Väga minst 28 kg
 • Tikar får inte varit dräktiga
 • Hunden får inte ha varit utomlands 
Blodbank Strömsholm
VILKA KATTER KAN BLI BLODGIVARE?
 • Katten ska vara frisk
 • Innekatt
 • Lugnt temperament
 • 1-8 år gammal (ev. äldre)
 • Väga minst 4 kg
 • Honor får inte varit dräktiga
 • Katten får inte ha varit utomlands 
Blodbank katt Strömsholm
VAD BEHÖVS AV DIG OCH DIN HUND ELLER KATT?
Hundar kan lämna blod så ofta som var tredje vecka, men som blodgivare lämnar man i regel blod 3-4 gånger om året. Vid varje tillfälle lämnas ca 450 ml blod.
Katter kan lämna blod 4-6 gånger per år. Vid varje tillfälle lämnas ca 40-50 ml blod.
Blodgivningen sker på Specialistdjursjukhuset. Vid det första besöket görs en noggrann hälsoundersökning. Ett blodprov tas för att bestämma blodgrupp samt kontrollera ett stort antal andra blodvärden, allt för att säkerställa att hunden eller katten är fullt frisk. Den första blodgivningen sker vid ett senare besök.

KÄNNER HUNDEN ELLER KATTEN SMÄRTA VID BLODGIVNINGEN?
Det lilla sticket i ett blodkärl på halsen motsvarar det stick man vanligen gör för att ta ett blodprov. Blodgivningen för en hund tar ungefär 5 minuter.  För att kunna tappa blod från katter behöver de få lugnande medel. Katten lämnas hos oss på morgonen för att hinna få lugnande medel, dropp och hinna tappas på blod innan de får gå hem på eftermiddagen eller kvällen.

Just nu är behovet av blodgivarkatter inte så stort.
 
FÖR NÄRVARANDE HAR VÅRA BLODGIVARE FÖLJANDE FÖRMÅNER:
 • En kostnadsfri noggrann hälsokontroll som dels omfattar en klinisk undersökning och dels en omfattande blodvärdesundersökning. I undersökningen ingår bland annat kontroll av ”fästinginfektionen” Anaplasma. För katter ingår även Mycoplasma och FIV/FeLV samt en ultraljudsundersökning av hjärtat.
   
 • Alla vaccinationer mot valpsjuka/HCC, kattsnuva och parvovirus under donationstiden. 
   
 • Fästingmedel under fästingsäsong.
   
 • Vid varje blodgivning erbjuds gratis hundfoder alternativt kattfoder från Hills eller Royal Canin.
Gratis foder vid blodgivning.
Blodgivare får gratis foder.
KOMMER BLODGIVNINGEN PÅVERKA DITT DJUR?
Det innebär inte någon hälsorisk att lämna blod. Sannolikt kommer du inte märka någonting alls på ditt djur av att hunden eller katten lämnat blod. Under blodgivningsdagen och ett par dagar efteråt bör dock mycket kraftiga fysiska aktiviteter undvikas.

VAD HÄNDER MED BLODET SOM LÄMNATS?
Blodet kommer i de flesta fall separeras i blodkroppskoncentrat och plasma. Det förvaras sedan i Specialistdjursjukhusets blodbank fram till användningstillfället.

För att det ska vara möjligt att ge blodtransfusioner när det verkligen behövs måste Specialistdjursjukhuset ha en jämn tillgång av blod.

Vi behöver din och ditt djurs hjälp för att alltid kunna erbjuda svårt sjuk patienter livsviktiga transfusioner av blod och blodprodukter!

Skulle du kunna tänka dig att låta din hund eller katt bli blodgivare och därigenom med säkerhet rädda livet på många andra hundar och katter?
Kontakta oss på Specialistdjursjukhuset om du vill ha mer information om blodgivning eller vill anmäla ditt djur som blodgivare.
Intresseanmälan kan du maila till: blodbank.esds@evidensia.se

« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved