Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Specialiteter och BMA

 
Hematologi: Vi har avancerad utrustning för noggrann mätning av blodvärden t ex hemoglobin, hematokrit, leukocytantal (vita blodkroppar), trombocyter (blodplättar) mfl. Manuell bedömning av blodutstryk görs av kompetent och erfaren personal. Även blodgruppering och korstest inför giva av blodprodukter analyseras.
 
Klinisk kemi: Modern och avancerad utrustning med hög kapacitet för korrekt och snabb mätning av t ex levervärden, njurvärden, glukos, akutfasproteiner mfl.
 
Hormoner: Med ett modernt, avancerat instrument kan vi mäta hormonhalter i blodet. Bland andra T4 och TSH för att utvärdera sköldkörtelns funktion eller cortisol som kan hjälpa till att diagnostisera ett flertal vanliga sjukdomar som Addison eller Cushing.

TLI, B12 och folsyra används framför allt vid utredningar hos patienter med kroniska mag-tarmproblem.

Troponin I analyseras på patienter med hjärtproblem, en hjälp för att ställa diagnos och göra en behandlingsprognos.

Att mäta progesteronhalten hos tikar kan vara ett värdefullt hjälpmedel vid parning.

Vi analyserar även ACTH, det mäts framför allt hos hästar men vi kan också mäta ACTH hos hundar.

Serologi: Vi analyserar antikroppar mot flera sjukdomar, framför allt de fästingburna sjukdomarna Anaplasma och Borrelia hos hund och FIV/FeLV (leukos) och Coronavirus (FIP) hos katt. Antikroppar mot Angiostrongylus (Fransk hjärtmask) kan vara ett komplement i utredning för parasiter hos hund. Analysen Foalcheck görs på nyfödda föl för att kontrollera att de fått i sig tillräcklig mängd antikroppar via råmjölken.
 
Cytologi: En enkel provtagning, oftast genom finnålsaspirat i en knöl eller förändring eller med en bomullspinne i t ex ett sår eller öra. Ett utstryk görs och färgas med speciella färglösningar för att kunna se cellerna väl i mikroskop. Legitimerade BMA med lång erfarenhet och hög kompetens bedömer sedan proverna och man letar bland annat efter tecken på elakartade tumörer, inflammation eller infektion. 
 
Mikrobiologi: För att kunna behandla infektioner med rätt typ av antibiotika och för att undvika det ökande resistensproblemet (att bakterier blir okänsliga mot antibiotika) är det viktigt att göra en bakterieodling. Detta för att först se att det verkligen är bakterier som orsakar sjukdomen samt vilken typ av antibiotika bakterien är känslig för. Vi har en välutrustad mikrobiologisk avdelning med erfaren personal som gör bakterieodlingar på många olika provmaterial, t ex urin, öron, förändringar, sår samt vätskor t ex ledvätska eller blod.

Vi gör även odlingar för att leta efter olika sorters svampar, framför allt ringorm.
 
Parasitologi: Vi letar efter och identifierar parasiter eller ägg i framför allt träck. De flesta proverna som analyseras är från häst, hund och katt, men även fåglar och reptiler är förekommande.

Vi letar också ofta efter och identifierar parasiter som lever på huden eller i pälsen på djur, t ex Sarcoptes (rävskabb) eller Demodex (hårsäckskvalster).  Även loppor och löss identifieras på laboratoriet.
 
Urinprover: Vi analyserar ett stort antal urinprover varje dag, där vi mäter t ex protein och densitet bland annat för att utvärdera njurarnas funktion, eller glukos t ex på patienter med diabetes. Vi bedömer också proverna i mikroskop för att rapportera blodkroppar, kristaller, bakterier eller annat som kan vara tecken på urinvägsinfektion.

BMA: Biomedicinsk analytiker är en legitimerad yrkeskategori för arbete på laboratorier av olika slag. Den biomedicinska analytikern är en viktig del av djursjukvården och utför provtagningar samt analyserar och bedömer prover. Resultaten ger ett underlag för veterinärens bedömning av patientens sjukdom. Arbetet utförs både manuellt och med avancerade instrument. Det är ett självständigt arbete som kräver stor noggrannhet och innebär ett stort ansvar. Utbildningen till biomedicinsk analytiker finns på flera högskolor och universitet i landet.
Laboratorium på Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Analys av prover på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Prover på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Cytologiprover på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholms laboratorium.
Laboratorium Strömsholm.
Urinprover på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholms laboratorium.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved