Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Onkologi - tumörsjukdomar

 
Cancer slår till lika obarmhärtigt hos djur som hos människor. I en amerikansk undersökning visade det sig att ungefär 45 procent av alla hundar över tio års ålder dog av cancer. En annan undersökning visade att ungefär 23 procent av alla hundar dör av någon cancersjukdom. Det beräknas att en av fyra hundar äldre än två år dör av cancer. Det krävs noggrannhet, kunskap, engagemang och erfarenhet för att ställa rätt diagnos.
 
Alltför många djurägare tror tyvärr att det är helt normalt att djur får knölar när de blir äldre, men en knöl bör alltid undersökas. Idag finns det stora möjligheter att behandla tumörer, varför man bör uppsöka veterinär om man upptäcker en knöl på sin hund eller katt.
 
Onkologi: Läran om tumörsjukdomar kallas onkologi. Onkos betyder massa eller svulst och logi betyder lära. Ordet cancer betyder kräfta och härrör från cancerns växtsätt. Ordet cancer används ofta men inte alltid helt korrekt. Begreppet cancer bör egentligen reserveras för när det är bevisat att det är en elakartad, så kallad malign, tumör. En godartad tumör kallas för en benign tumör.  
Symtom på cancer är ofta ospecifika och diffusa, det vill säga symtomen visar inte tydligt att det är cancer djuret har drabbats av.
Ofta består dock symtomen av:
 • onormala svullnader som växer eller som inte går över
 • sår som vägrar läka 
 • blödning eller annan utsöndring från någon kroppsöppning utan känd orsak
 • smärta
 • ovillig att röra sig
 • ihållande hälta eller stelhet
 • feber
 • snabb eller extrem viktminskning
 • konstant trötthet
 • svaghet
 • infektionskänslighet
 • tydligt nedsatt aptit
 • problem att svälja eller äta 
 • motbjudande lukt
 • svårighet att andas, kissa eller bajsa, med mera
Medicinavdelningen Specialistdjursjukhuset Strömsholm
Dessa symtom kan också vara tecken på andra sjukdomar, men alla är oroande och man bör söka veterinär.
 
Vi kan ställa en diagnos med hjälp av: en noggrann klinisk undersökning, blodprover, cytologi, röntgen, ultraljud, CT, MRI, vävnadsprover (biopsi), med mera. Att utreda och behandla tumörer kan vara kostsamt, men det är av allra största vikt att man har en korrekt diagnos. Utfrån diagnosen förs vidare diskussion om prognos och behandling. 
 
När vi vet vilken tumörtyp det rör sig om görs kompletterande undersökningar för att man med hjälp av en bra faktabas ska kunna föreslå de bästa behandlingsalternativen för just din hund/katt med denna diagnos. Först då kan vi börja diskutera de olika behandlingsalternativ som kan rekommenderas i det enskilda fallet. Även de tankar, önskemål och förutsättningar Du som djurägare har, spelar en viktig roll för val av optimal behandling. 
 
Inom veterinärmedicinen behandlas tumörer med de metoder som används på människor. I flera fall kan tumörsjukdomen botas, annars är syftet medbehandligen att djuret skall ha en god livskvalitét under behandlingen.

Syftet med behandlingen och vilka förväntningar djurägaren har diskuteras innan eventuell behandling startas. När man har fått en diagnos är det viktig att fundera över målet med behandlingen. Är det möjligt att helt bota djuret med den tänkta behandlingen, vilka är riskerna/nyttan för djuret, finns det andra alternativ, vilka kostnader kan man räkna med, och så vidare.
 
Tumörer kan avlägsnas med kirurgi eller behandlas medicinskt med kemoterapi (cytostatika/cellgift) strålbehandling är även ett alternativ. Samtliga behandlingar används vanligtvis var och en för sig, men det förekommer också att man kombinerar olika behandlingar för att få en optimal effekt. Vilken behandlingsmetod som är aktuell i det enskilda fallet beror på flera faktorer som typ av tumör, tidpunkt för diagnos samt ålder och allmäntillstånd hos patienten.
 
Cancer går inte alltid att bota, men i många fall kan man ge djuret ett längre liv med bättre livskvalitet. Målet med all cancerbehandling är att hunden eller katten ska må bättre under och efter behandlingen än vad den gjorde före. Dessutom ska djuret kunna leva sitt vanliga liv tillsammans med sin familj under behandlingen. I vissa fall går det inte att behandla tumören utan att djuret far illa. Då rekommenderas naturligtvis ingen behandling. 
 
Hög kompetens på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.
Här bedrivs en högt specialiserad behandling av hundar och katter med tumörsjukdomar. Vi erbjuder idag avancerad diagnostik, avancerad kirurgisk behandling och flera typer av behandling med cellgifter (cytostatika) som har målet att öka livskvaliteten för hundar och katter med tumörer, både under och efter behandling. Genom en hög kompetens ser vår personal till att ställa en korrekt diagnos och ge en individuell prognos för varje enskild patient. 
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved