Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Patientfall

 

VETERINÄREN BERÄTTAR OM TRE FALL:


Hunden Kitty med diskbråck


En 6-årig Chinese Crested Powder Puff kom in med en bakgrund av akut insättande svårigheter att gå med sina bakben. Problemen hade börjat tre veckor tidigare. Symptomen förbättrades inte och även vänster framben började påverkas. När patienten kom var hon ataktisk med alla ben, proprioception saknades i vänster bakben samt vänster framben. Den vänstra hemiparesisen ökade två dagar efter en CT utförts. Vid undersökningen  påvisades ett stort diskbråck mellan C3-4, med en kraftig kompression av ryggmärgen på vänster sida.

Tillsammans med djurägarna fattades beslutet att dekomprimera ryggmärgen genom att ta bort disken via en dorsal operation. Detta beslut var inte lätt eftersom hunden dessutom hade uppvisat hjärtarytmier vid undersökningen. Men anestesin gick bra och operationen var lyckad. Hunden förbättrades under de närmaste tre dagarna och när den gick hem kunde den stå, gå långsamt och kissa normalt. Vid återbesöket sju veckor senare fanns inga tecken på en spinal sjukdom längre. Patienten var smärtfri och sprang ute på gräsmattorna vid djursjukhuset. Djurägarna tog mycket väl hand om patienten med regelbunden sjukgymnastik.

Läs mattes inspirerande berättelse om Kittys lyckade operation och tiden efter >>

Hunden Kitty drygt två månader efter operationen.
Foto: Privat
Stort diskbråck till vänster. 
Stort kalkifierat diskbråck. 

Huskatten med osteochondrom


En elva månader gammal huskatt remitterades för utredning och behandling av successivt tilltagande bakbensparesis. Symptomen började två veckor tidigare med ataxi och svaghet i ena bakbenet för att sedan övergå till pares av båda bakbenen.  Katten hade inga andra symtom.  Han kunde kontrollera urineringen och en blodprovsanalys visade normala värden. Röntgenbilder från remitterande veterinär visade heller inget onormalt.

Vid neurologisk undersökning lokaliserades problemet till ryggradsegmentet Th3-L3 med pares, nedsatt motorik, ökade femoralis- och ischiadicusreflexer samt bortfall av proprioception i bakbenen. Kranialnerver och frambensreflexer var normala.

CT- och MRI-undersökningar utfördes, vilka visade en kraftig kompression av ryggmärgen vid Th11 orsakad av en benartad utbredd förändring i kotkanalen.

Utifrån den kliniska och radiologiska undersökningen var diagnosen att det troligen rörde sig om osteochondrom, vilket är en extremt sällsynt godartad tumör hos växande katter. Bentillväxten orsakar oftast inte några symtom, men i detta fall var den lokaliserad inne i ryggradskanalen, vilket gav en kompression av ryggmärgen. Eftersom dessa osteochondrom slutar växa när katten når vuxen ålder kan de åtgärdas kirurgiskt med god prognos utan risk för att problemet återkommer.

Patientens ägare samtyckte till att gå vidare med denna svåra operation och den felaktiga benmassan togs bort. Efter operationen förbättrades patienten, och några veckor senare kunde katten gå och leka och använda sina bakben igen.
Osteochondrom.

arbetshunden med diskbråck


En 4-årig arbetande Australian Kelpie remitterades eftersom han hade progressiv smärta i ryggen. Efter att ha lekt med en annan hund började patienten lyfta på höger bakben och ville inte hoppa längre. Hans prestationsförmåga i arbetet med att söka och spåra försämrades.

Den kliniska undersökningen visade en minskning av sätesmuskulaturen på höger sida samt smärta under manipulation av lumbosakralområdet. Lederna och reflexerna i både fram- och bakbenen var normala, liksom allmäntillståndet.

Eftersom behandling med vila och medicinering mot smärta inte hjälpte enades vi med djurägare om att göra en CT.
Undersökningen visade på ett stort diskbråck på L7S1-nivån med kompression av nervrötterna. Diskmaterialet låg på vänster sida i vänstra kotkanalen, men den minskade muskelmassan på högra sidan av sätesmusklerna visade att även nerverna i högra bakbenet var påverkade.

Beslutet att göra en operation diskuterades noggrant med djurägaren då hunden behövde kunna komma tillbaka till att vara en arbetande hund. Då det inte fanns några tecken på degenerativa sjukdomar kunde vi ge en god prognos. Med en dorsal laminektomi togs det extruderade diskmaterialet bort. Försiktig rehabilitering och tidig kontrollerad träning hjälpte under de postoperativa veckorna. Tio veckor efter operationen sprang hunden fritt i skogen igen utan smärta och kunde öka träningen. En glad hund och en glad djurägare.

Ett sådant akut L7S1-diskbråck utan degenerativa förändringar ses mycket sällan, men Ryggcentret behandlar årliga flera fall med detta problem. Majoriteten är arbetande hundar eller jakthundar med en bakgrund av någon form av trauma under arbete eller lek. Även om detta är en svår skada kan dessa hundar behandlas med operation och rehabilitering och återfå sin höga prestationsförmåga.

Extruderande diskmaterial. Foramen på L7-nerven är öppen. 
Förminskad muskulatur på hundens högra sida. 
Akut diskbråck L7S1 utan tecken på kroniska degenerativa förändringar. 
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved