Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 21.00.
Lördag - söndag: 9.30 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 458 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

utrustning och instrument

 
 
Utrustning och instrument på ögonkliniken

Många olika instrument, apparater och annan utrustning behövs för att göra en fullständig ögonundersökning. Nedan följer en lista över några av de saker vi använder vid Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Schirmer tårtest: smala pappersremsor som används för att mäta hur mycket tårvätska ett öga producerar.

Fluoresceinfärgning: en grön färg läggs på ögat, dels för att påvisa sår på hornhinnan och dels för att visa om hornhinnans yta är irriterad.

Rose Bengal-färgning: en röd färg läggs på ögat för att visa om hornhinnans yta är irriterad.

Spaltlampsbiomikroskop, ofta förkortat ”spaltlampa”: Ett instrument med en lampa för fokal belysning och ett mikroskop som förstorar det man tittar på. Används för att undersöka yttre delar runt ögat och främre segmentet av själva ögongloben. Detta är ett av våra viktigaste instrument och utgör skillnaden mellan att bara ”titta” på ett öga och att verkligen undersöka det noga.

Oftalmoskop: Ett instrument för undersökning av ögonglobens bakre segment, så som till exempel näthinna och synnerv. Utan oftalmoskop kan man inte se ögats bakre segment. Det finns två varianter, ett kallas direkt oftalmoskop och det andra heter indirekt oftalmoskop.

Gonioskopi-lins: En särskild lins som sätts på ögat för att man ska kunna undersöka den så kallade kammarvinkeln, dvs det område i ögats främre kammare där kammarvätskan inuti ögat cirkulerar ut ur globen. Väsentligt för bedömning av ögon med glaukom (högt tryck, ”grön starr”).

Tonometer: Ett instrument för mätning av trycket inuti ett öga. Detta är ofta avgörande för behandling och prognos för ett sjukt öga.

Estesiometer: Ett instrument som mäter hornhinnans känselförmåga. Viktigt vid många olika sjukdomar, särskilt hos djur med utstående ögon.

Elektroretinografi, ERG: Ett instrument som mäter näthinnans funktion elektroniskt.

Ultraljud: Detta används till många olika delar av kroppen och är bra även till ögon och ögonhåla. Används för att undersöka ögon som av någon anledning inte går att se in i, för att mäta olika delar i ögat, för att leta efter främmande föremål, inflammationer, tumörer mm.

CT (skiktröntgen): En avancerad form av röntgen som visar en undersökt kroppsdel som om den vore skuren i tunna skivor. Används bland annat för sjukdomar i ögonhåla, särskilt de som omfattar skelettet.

Kontraströntgen: Metoden används bland annat för att undersöka tårkanalerna. Man fyller kanalerna med kontrastvätska och gör sedan en CT-undersökning.

MR (magnetkamera): En avancerad form av bild-diagnostik som visar en undersökt kroppsdel som om den vore skuren i tunna skivor. Används bland annat för sjukdomar i ögonhåla, särskilt de som omfattar mjukdelarna.

Funduskamera: Fundus betyder ögonbotten och kameran används för att fotografera denna.

Videokamera:

-  En miniatyrkamera används för att spela in filmer och ta stillbilder med stor förstoring. Den kan användas för att avbilda och dokumentera olika delar av ögat, bland annat kammarvinkeln.

-  En större kamera kallad ClearView gör det möjligt att visa ögats inre på en datorskärm, så att djurägaren också kan se.

Utrustning och instrument för ögonoperationer

Många olika instrument, apparater och annan utrustning behövs för att utföra operationer på ögon och omgivande vävnader. Nedan följer en lista över många av de saker vi använder vid Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm, utöver sådant som alltid används vid operationer – narkosapparat, övervakningsinstrument, operationsinstrument, osv.

Mikrokirurgiska instrument är särskilda extra små saxar, pincetter, nålförare och annat, som är gjorda för arbete under mikroskop, så som vi gör vid ögonoperationer.

Operationsmikroskop är nödvändigt för mikrokirurgi. Vi har ett Zeiss modell S5. De flesta av våra operationer görs under 4-10 gångers förstoring.

Fako-emulsifikations-maskin, i dagligt tal kallad ”fakomaskin”, används för att operera katarakt (grå starr). Maskinen skapar ultraljudsvibrationer i ett operationsinstrument. Vibrationerna sönderdelar innehållet i den kataraktvandlade linsen så att det kan sugas ut genom en nål. När allt starrmaterial är borta läggs en ny lins in. Vi har en apparat kallad Alcon Infiniti.

Laser används i flera olika sammanhang vid ögonoperationer. Vår diodlaser används till exempel vid näthinneavlossning och för att operera tumörer och cystor i iris. Endolaser har vi för att med titthålsteknik behandla ögat från insidan vid glaukom (grön starr). Koldioxidlaser använder vi för att ta bort tumörer på ögonlock och för att skära i blödande vävnader.

Kryokirurgi innebär att man med hjälp av flytande lustgas vid -89 grader Celsius fryser ihjäl onormala vävnader, som till exempel ögonlockstumörer. Kryobehandling kan även användas mot glaukom (grön starr) men det behandlas numera bättre med endolaser.

Ventilator är en maskin som andas åt djuret under narkos. Vid många ögonoperationer behöver man ge muskelavslappnande medel för att bättre komma åt att operera. Då kan patienten inte andas själv utan får hjälp av en ventilator.

Övervakning under narkos inkluderar apparater som mäter djurets hjärtslag, blodtryck, syresättning i blodet, andning, koldioxidhalt, temperatur, EKG.
 
 
Maria Källberg använder ett oftalmoskop.
Maria Källberg använder ett oftalmoskop för undersökning av hunds ögon.
Undersökning med magnetresonans kamera.
Undersökning med magnetresonanskamera.
« Tillbaka

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved