Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Bergavägen
254 66 Helsingborg

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Lördag - söndag: 11.00 - 15.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 042 - 16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Vad är en specialist?

 

SPECIALISTUTBILDNINGAR


För att kunna erbjuda högkvalitativ vård för häst inom alla veterinärmedicinska områden krävs veterinärer med omfattande specialistkunskaper. Därför har många av våra veterinärer specialistutbildningar. En veterinär med en dokumenterad, akademisk utbildning ger kvalitetssäkring till dig som djurägare. Nedan följer en kort förklaring till vad som krävs för att en veterinär ska få titeln specialist, och vilka olika nivåer det finns.
 
För att får arbeta som veterinär i Sverige krävs examen från en godkänd veterinärutbildning och en godkänd veterinär legitimation utfärdad av Statens Jordbruksverk.
 
Specialist i hästens sjukdomar
Sveriges Veterinärförbund organiserar ett nationellt specialistutbildningsprogram för veterinärer inom hästens sjukdomar. Utbildningen omfattar minst tre års klinisk tjänstgöring och ett vetenskapligt arbete. Efter godkänd skriftlig och muntlig examination kan titeln ”Specialist i hästens sjukdomar” erhållas från Statens Jordbruksverk. Specialisthästsjukhuset är godkänd utbildningsplats och alla våra veterinärer deltar i utbildningen.
 
För mer information www.svf.se
 
Diplomate
Internationellt finns mer omfattande specialistutbildningar för veterinärer. Dessa utbildningar är ämnesinriktade och håller en högre nivå än den svenska specialistutbildningen. Veterinär som genomgått en sådan utbildning och examinerats med godkänt resultat får titeln ”Diplomate”. Vid Specialisthästsjukhuset har vi veterinärer som är Diplomates i kirurgi och medicin. Vi har även samarbete med Diplomates i bilddiagnostik.

Utbildningarna är hårda och tar vanligen minst tre år. Under utbildningstiden kallas veterinären för en resident (gör ett residency). Vi har för närvarande residents som utbildas i kirurgi och medicin. Vi har även samarbete med universitet runt om i Europa och fungerar som utbildningsplats för delar av kliniktjänstgöringen för deras residents.

För mer information www.ecvs.org och www.acvim.org

Internship
Ett internship är en klinisk utbildning på 1-2 år som en del hästsjukhus och hästkliniker erbjuder veterinärer i starten av sin karriär. Specialisthästsjukhuset har årligen 2-3 interns anställda. Oftast krävs att en veterinär gjort ett internship för att få göra en residency utbildning.

Externship
Ett externship är en kortare utbildning eller praktikperiod (ofta på ca 4 veckor) som en veterinär eller veterinärstudent kan utföra på en hästklinik eller hästsjukhus. Ofta kan detta vara förberedande för ett framtida internship på arbetsplatsen.
 

ANDRA VIDAREUTBILDNINGAR


Certifiering genom RCVS (Royal College of Veterinary Surgeons)
Veterinärer kan vidareutbilda sig inom olika dicipliner så som till exempel "advanced equine practice", "equine medicine" och "equine surgery" genom den engelska veterinärföreningen RCVS:s utbildningssystem. Utbildningarna består av flera moduler och avslutas med presentation av fallbeskrivningar och muntlig och skriftlig examen.

För mer information www.rcvs.org.uk

ISELP (The International Society of Equine Locomotor Pathology)
ISELP är ett vidareutbildningsprogram för veterinärer som vill specialisera sig på hästortopedi och hältdiagnostik. Programmet leds av en av världens mest välmeriterade och erfarna hästortopeder prof. Jean-Marie Denoix från CIRALE (Centre for Imaging and Research in Equine Locomotor Disorders) i Normandie, Frankrike. Utbildningen består av åtta moduler och avslutas med presentation av fallbeskrivningar och muntlig och skriftlig examen. Efter avslutad examen får aspiranten lägga cert. ISELP till sin titel.
 
För mer information www.iselp.org
 
IAVC (International Academy of Veterinary Chiropractic)
IAVC är en utbildning för veterinärer och utbildade humankiropraktorer som vill vidareutbilda sig inom veterinär kiropraktik. Utbildningen är både praktisk och teoretisk, består av fem moduler och avslutas med en praktisk och skriftlig examen.

För mer information www.i-a-v-c.com
 
Hästodontolog
Vidareutbildning i hästens munhåla anordnas vid Sveriges Lantbruksuniversitet för veterinärer och legitimerade humantandläkare som vill specialisera sig inom hästens munhåla och tänder. Utbildningen består av tre delkurser som både inkluderar teori och praktisk färdighetsträning. Kursen avslutas med en examen som består av presentation av fallbeskrivningar och en praktisk och teoretisk examen.
 
För mer information www.slu.se
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved