Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Bergavägen
254 66 Helsingborg

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Lördag - söndag: 11.00 - 15.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 042 - 16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Besiktning

 
En besiktning utförs vanligen då en häst skall säljas eller köpas, men kan också utföras i samband med utlåning eller införsäkring. En besiktning och ett besiktningsintyg är en ”färskvara”, dvs. ger endast en bild av hästens hälsostatus den dagen som besiktningen utförs.

 
 

VAD VI KAN ERBJUDA

 
Under en besiktning undersöks hela hästen av en av våra erfarna hästveterinärer. Hästens allmäntillstånd och exteriör bedöms. Rygg, skelett, leder, senor och muskulatur känns igenom. Hästens hud och hårrem undersöks. Veterinären lyssnar på hjärta och lungor. Ögon och tänder undersöks. Hästens uppförande och hanterbarhet bedöms också.
 
Efter den kliniska undersökningen ses hästen i skritt och trav på rakt spår. Därefter böjs alla fyra ben. Böjprovets betydelse har diskuterats i veterinära kretsar de senaste åren. Dock anses det fortfarande vara en viktig del av både en besiktning och i hältutredningar. En överansträngd eller inflammerad led eller område ofta blir smärtsamt efter ett böjprov trots att hästen inte behöver ha sett halt ut under den inledande undersökningen. En positiv böjprovsreaktion sätts alltid i förhållande till hästens ålder, användningsområde, träningsnivå mm.
 
Efter böjprovet ses hästen i longering på volt i alla gångarter. Ibland utförs ett arbetsprov där hästen får upp pulsen och ansträngs. Arbetsprovet är till för att bland annat framprovocera hosta eller missljud från övre luftvägarna i arbete, vilket kan ha betydning för hästens framtida användningsområde. Hjärtat lyssnas på igen efter arbete för att upptäcka eventuella arytmier.
 
Efter longering undersöks hästens svalg och luftstrupe med en videokamera (endoskop). Detta eftersom sjukdomar så som luftvägsinflammation och struppipning blivit allt vanligare hos både rid- och travhästar.
 
Om hästen skall exportröntgas görs detta nu efter att de andra undersökningarna är färdiga, då hästen ofta behöver lugnande inför röntgenundersökningen. Vi erbjuder ett standardpaket för ridhästar på 12 bilder där följande områden röntgas: båda frambens kotleder, kronleder, hovleder; båda frambens strålben; båda bakbens kotleder; båda bakbens hasleder och båda bakknän. Vi kan också röntga nacke och rygg inför besiktning. Vi utför även internationella röntgenundersökningar som ofta innehåller fler bilder än ovan nämnda standard.
 
För travare erbjuder vi ett standardpaket på 8 bilder där följande områden röntgas: båda frambens hovleder, kronleder och kotleder; båda bakbens kotleder och båda bakhaser. Projektionerna är noga utvalda baserat på var man oftast hittar problem hos respektive hästtyp. Om hästen har en tidigare sjukdomshistoria så kan även andra områden inkluderas i undersökningen.
 
Efter besiktningen är slutförd genomgås protokollet i sin helhet av veterinären tillsammans med säljare och köpare. Hästen får ett utlåtande om den lämpar sig för en försäljning eller inte i dagsläget.
 
Vad händer om hästen inte går igenom besiktningen?
Om hästen bedöms att inte vara lämpad för försäljning diskuteras detta med både säljare och köpare. Detta kan t.ex. bero på att hästen ser halt ut eller har en böjprovsreaktion. Detta kan ibland komma som en chock för både säljare och köpare. I detta läge finns några olika alternativ.
 
Har hästen fungerat bra helt fram till besiktningen och kanske tränats och tävlats kan det röra sig om en tillfällighet. Hästen kan t.ex. ha gjort något dagen innan eller under transporten på väg till besiktningen. Då kan ett alternativ vara att ta hem hästen, ge den några dagars vila, sätta igång den och därefter komma för en ombesiktning. Om detta inte är tillfället kan det röra sig om att hästen har något problem som behövs utredas. Då kan en tid för utredning bokas så att både säljare och köpare får mer information kring varför hästen inte verkar helt frisk.
 
Dock är de allra flesta hästar som kommer till besiktning friska och en lyckad försäljning/ utlåning/ införsäkring kan ske. Glöm inte att en besiktning ger trygghet både för säljare och köpare att hästen är frisk när den byter hem och minskar därmed risken för en framtida tvist.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved