Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Bergavägen
254 66 Helsingborg

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Lördag - söndag: 11.00 - 15.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 042 - 16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Hälta

 
En av de vanligaste orsakerna till besök vid polikliniken är att hästen är halt. Hältor kan delas in i belastningshältor, då det gör ont då hästen sätter benet i marken och rörelse hältor, då det gör ont då hästens ben rör sig framåt i luften. De flesta hältor har dock inslag av både belastningshälta och rörelsehälta.
 
Hästen är av naturen ett framtungt djur, på grund av att dess tyngdpunkt är placerad närmre frambenen än bakbenen. Frambenen bär därför upp ca 60% av hästens vikt och det är därför de flesta hältor ses på frambenen. Bakbenshältor, hälta på flera ben och ryggproblem är självklart också vanligt.
Ledinflammation
En vanlig orsak till hälta hos hästar är ledinflammation, så som tex. kotledsinflammation. Detta är en vanlig diagnos på tex. hopphästar som ofta har hög belastning på just kotorna under nedsprånget. Hos dressyrhästar ses ofta inflammation i bakknäna.
 
Ledinflammation uppstår oftast efter ett akut trauma eller en upprepad överbelastning av leden. Ett akut trauma kan uppstå efter det att hästen har trampat fel i hagen eller under träning. En upprepad överbelastning av en led kan uppstå till följd av ensidig träning, att hästen tränats för hårt i förhållande till sin nivå, felaktigt underlag, felaktig benställning eller illa tillpassad utrustning.
 
Vid behandling av en ledinflammation är det viktigt att först ta reda på om det finns någon bakomliggande orsak till varför hästen fått inflammationen, så som felaktigt underlag eller illa tillpassad utrustning. På Specilisthästsjukhuset har vi både beridare och sadelutprovare som kan hjälpa med rådgivning kring detta.
 
När alla eventuella bakomliggande orsaker åtgärdats skall inflammationen i leden behandlas. Ibland räcker det men allmän smärtlindrande medicin, men i många tillfällen behövs även att själva leden behandlas med tex. kortison, hyaluronsyra eller IRAP (Interleukin 1 Receptor Antagonist Protein). IRAP är ett nytt sätt att behandla inflammerade leder. IRAP framställs genom genteknik och hämmar inte bara inflammationen utan motverkar också brosknedbrytning och andra skadliga processer som pågår i leden på ett tidigare stadium än de andra behandlingsmetoderna.

Ryggproblem
Ryggproblem är ett allt vanligare förekommande problem hos hästar som rids. Ryggproblem kan uppstå som en primär sjukdom eller sekundärt till ett annat problem så som smärta från sacro-iliac lederna eller en hälta i nedre delen av benet. 
 
Tecken på akut smärta i ryggen kan vara svårighet att sadla eller bockande vid ridning. Oftast visar dock inte hästar med ryggsmärta detta. Nedsatt prestationsförmåga är ett av de viktigaste symptomen; hästen fungerar inte i det arbete den skall utföra och är ovillig att samarbeta. Ibland ses stel gång med dåligt påskjut och en oförmåga att ta ut steget. Hästen kan gå med höjt huvud och kännas stel att rida speciellt i skarpa svängar. Hopphästar kan börja vägra eller rusa på hinder, hoppa med sänkt rygg, ha svårt att öppna upp bak, slår om till korsgalopp och kan ha svårt i kombinationer. Dressyrhästar får svårt att samla sig, svårt med sidvärtsrörelser och svårt med galopp på små volter. Vid långvariga problem tenderar hästen att tappa överlinjen.
 
En skada i ryggen kan också uppstå efter ett akut trauma under ridning eller i hagen. Möjliga orsaker till ryggsmärta är en muskellåsning, ”vanlig” träningsvärk, tättliggande tornutskott (sk kissing spines), , facettledsartrit (inflammation i lederna mellan kotorna), desmit (inflammation i ligament i ryggen) eller frakturer i kotorna.
 
Behandlingen av ryggsmärta beror på vilken diagnos hästen får. Behandlingen kan innebära lokal eller systemisk behandling med smärtlindrande medicin, shockwave behandling, aktiv vila, dvs att hästen hålls igång men inte utför de övningar som gör ont, sadeltillpassning och fysioterapibehandling. Ibland kan det vara värdefullt att ta hjälp av en duktig tränare eller instruktör för att få hästen att arbeta rätt efter att smärtan i ryggen behandlats.VAD VI KAN ERBJUDA

 
Vid en hältutredning börjar veterinären med att undersöka hästens ben, leder, senor, ligament och rygg. Hästen visas både i skritt och i trav på rakt spår. Hästen ses även på voltspår i en av våra ridhallar.  Därefter böjs hästens ben. En reaktion vid ett böjprov kan tyda på att hästen har ont i den led eller det område som böjs. I vissa tillfällen är det även värdefullt att se hästen under ryttare. Detta kan göras genom att hästen rids av sin ryttare eller en av våra duktiga beridare. Detta utförs i vårt nybyggda Diagnostiska Center som har en 24 x 48 m stor ridbana med fibersand och hinderpark.
 
Efter dessa inledande undersökningar lokaliseras hältan genom att det smärtsamma området bedövas bort med lokalbedövning i leder eller runt nerver. När det smärtsamma området lokaliserats utförs ofta röntgen och ultraljud för att få en specifik diagnos och prognos för hästen.
 
Vår röntgenavdelning röntgar ca 2500 hästar per år. Nästan alla röntgenundersökningar utförs på stående häst men vi kan även vid höftleds-, bäcken- eller bogledsröntgen söva hästen för röntgen. Vi är även stolta innehavare av världens största CT maskin för häst och undersöker huvud, hals, framben (från hov till framknä) och bakben (från hov till bakknä) på stående eller sövd häst.
 
Efter att hästen fått en diagnos påbörjas en behandling och eventuella återbesök bokas in. Behandling kan innebära att det sjuka området behandlas med mediciner systemiskt eller lokalt, hästen gås igenom av fysioterapeut, får specialskor, shockwave behandling eller en kombination av dessa. Även våra beridare och sadelutprovare är ofta med då en behandlingsplan läggs för hästen.
 
På vår polikliniska avdelning jobbar en grupp ortopeder som är noga utvalda med tanke på kompetens och erfarenhet. Många av våra veterinärer har specialistkompetens i hästens sjukdomar och har egen erfarenhet av träning och tävling av hästar i olika discipliner. Vi arbetar också i ett nära samarbete med djursjukhusets andra avdelningar så som den kirurgiska avdelningen och vårdavdelningen för att hästen skall få den allra bästa vården.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved