Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Bergavägen
254 66 Helsingborg

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Lördag - söndag: 11.00 - 15.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 042 - 16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Hovproblem

 
Alla har väl hört talas om uttrycket ”utan hov ingen häst” och detta är ett uttryck som det ligger mycket sanning i. Hovproblem är vanligt förekommande hos hästar och kan skapa stora och långdragna problem. Nedan följer information om några av de vanligaste hovsjukdomarna hos häst.
 
Hovböld
Hovböld är en vanlig diagnos och förekommer oftare under fuktiga perioder med blöta hagar och paddockar. Ofta kommer smärtan förvånansvärt plötsligt.  Ena dagen kan hästen till synes vara frisk och normal för att dagen därpå vara näst intill blockhalt och kraftigt smärtpåverkad. Hos andra hästar kan hovbölden utvecklas mer smygande.
 
Inkörsporten till en hovböld är oftast små skador i lamellranden där bakterier kan frodas. När infektionen kommer tillräckligt djupt angrips kötthoven och hästen blir kraftigt halt. Anledningen till att det gör så ont är att svullnaden som uppstår trycker mot kötthoven, då den hårda hornkapseln inte kan ge efter. Efter någon eller några dagar blir det en böld antingen tömmer sig neråt eller sprider sig lokalt och uppåt längs lamellranden mot kronranden.
 
Typiskt för hovbölder är den kraftiga hältan. Dock finns det många andra sjukdomar som också ger en akut och kraftig hälta, så som hovbensfraktur och spiktramp. Tillkalla därför alltid en hovslagare eller veterinär vid en kraftig eller inte viktbärande hälta. Vi hovböld blir hoven ofta varm och man kan känna en stark puls i blodkärlen som går ner till hoven. Området ovanför hoven kan svullna upp och ibland sprida sig längs böjsenorna ända upp mot hasen eller framknät. Smärtan kan göra att hästen blir allmänpåverkad, tappar aptiten och blir "hängig". Om man klämmer på hoven med en visitertång kan man oftast lokalisera smärtan från ett visst område.
 
Det bästa är om man kan dränera infektionen där den trängt in i bärranden. Symtomen brukar klinga av på något dygn om man får ett bra dränage. Bölden kan ha svårare att tömma sig om man bara har ett hål i kronranden. Om hästen har en väldigt torr och hård hov med kraftig sula kan det vara svårt att lokalisera och tömma bölden. Blöta bandage runt hoven kan provas för att mjuka upp hornet och påskynda behandlingen.
 
Det är sällan eller aldrig aktuellt med antibiotikabehandling vid hovböld. Eventuellt kan smärtstillande medicin ges om diagnosen med säkerhet fastställts.  Efter att bölden öppnats behövs ett hovbandage som skyddar mot smuts och tillåter dränage. Ibland kan infektionen sprida sig till ett större område och det kan vara svårt att få en effektiv dränering. I dessa fall blir behandlingstiden längre men resultatet blir ändå vanligtvis bra tillslut.


 
 
Spiktramp
Spiktramp innebär att hästen har trampat på något vasst föremål (metall, glas, pinne eller liknande) som trängt in i hoven. Spiktramp kan ge mycket allvarliga skador på hästen beroende på var i hoven föremålet trängt in. En djupgående inflammation i hovläderhuden kan sprida sig till hovben, böjsena, strålbensbursa och hovled.
 
Om man drar ut föremålet själv, vilket ibland är nödvändigt för att kunna flytta hästen, så skall man kontrollera djup, riktning samt ingångshål. Ibland behövs röntgenbilder för att fastställa hur långt in i hoven föremålet trängt in och vilka strukturer som kan vara involverade. Vid misstanke om involvering av hovled eller strålbensbursa tas ledvätskeprover för att säkerställa att föremålet inte gett infektion häri. Kontrastmedel sprutas ibland även in i hovleden eller strålbensbursan för att se om det finns en kommunikation med stickkanalen.
 
Om föremålet endast gått in i sula och läderhud bildas ibland en hovböld i området. Då verkas stickkanalen upp tills dränage fås och hästen får ett hovbanadge. Om föremålet gått in till djupare strukturer så som hovben, böjsena, strålbensbursa eller hovled behöver ofta stickkanel rensas upp under sterila förhållanden i narkos. Den eventuellt involverade leden eller bursan spolas och rensas upp via titthålskirurgi (artroskopi). Om detta är fallet behöver hästen oftast stanna några dagar på Specialisthästsjukhuset för observation och intravenös medicinering.


 
 
Fång
Fång eller laminit är en inflammation i hovens lamellager som sammanbinder hovens vägg med hovbenet inne i hoven. Fång är en mycket allvarlig sjukdom som kan drabba alla hästar, men är vanligast hos ponnyer. Sjukdomen ses oftast under maj till september.
 
Forskare över hela världen har i åratal försökt komma fram till varför hästar får fång och vad som händer i kroppen på en häst som får fång. Trots detta vet vi i dag mycket lite om sjukdomen. Fång har traditionellt ansetts som en sjukdom som uppstår sekundärt till ett av nedanstående tillstånd hos hästar och ponnyer:
 
1.     Inflammation/akut sjukdom i mage-tarm kanalen
Exempel: Fång som uppstår efter förätning av kraftfoder, intag av stor mängd försommar eller senhöst gräs med stor sockerhalt, kolik, förgiftning (endotoxemi), lunginflammation, inflammation i tarm eller livmoderinflammation.
 
2.     Hormon störning
Exempel: Fång som uppstår hos en häst med ämnesomsättningsrubbning så som vid Equine Metabolic Syndrome (EMS) eller Pituitary Pars Intermedia Disease (PPID); övervikt eller kortisonbehandling.
 
3.     Överbelastning
Exempel: Fång som uppstår efter överdriven viktbäring på ett ben pga. hälta på motstående ben eller träning på hårt och stumt underlag.

Vad som händer i hoven efter att den utsatts för en av ovanstående riskfaktorer är inte helt kartlagt men man har sett att cellerna i lamellagret dör och dess fina struktur förstörs. Om sjukdomsprocessen får fortgå börjar hovbenet lossna från hovkapseln. På grund av böjsenornas dragkraft på hovbenet, då benet belastas med vikt, kan hovbenet börja roteras eller sänkas. Detta är en mycket smärtsam process. Fång ses oftast på frambenen men kan förekomma på alla fyra ben. I vissa fall startar det på ett ben. Man tror att detta är för att hästen naturligt bär en stor del av sin vikt på frambenen. Se Hälta.
 
För att bättre kunna beskriva hur olika fånghästar ser ut kliniskt gjorde herr Obel ett graderings system för sjukdomen:
 
Hästar med Grad 1 fång ser inte halta ut i skritt men rör sig med en kort stickande gång i trav. Grad 2 rör sig med kort stickande gång i skritt och i trav. Grad 3 vill inte gärna röra på sig och protesterar vid lyft av ett framben då den tvingas bära all vikt på det andra frambenet. Hästar med Grad 4 fång har stora smärtor och vill inte rör på sig överhuvudtaget.
 
Andra symtom på fång är puls över kotan, värme i hoven, smärta vid hovvisitering, svullnad i kronranden och ökad viktbäring på bakben, sk "sågbocks ställning".
 
När du kontaktar veterinär kommer du troligen att få beskriva hur din häst mått den senaste tiden och om den har eller har haft någon annan sjukdom. Frågor om skötselrutiner, träning och fodring är också viktiga. Allt detta för att kunna se om det finns någon bakomliggande sjukdom eller predisponerade faktor som kan ha gjort att fång utlösts hos din häst. Det är mycket viktigt att behandla en eventuell bakomliggande sjukdom, så som EMS eller PPID.
Hästens ben undersöks efter puls eller andra symtom på fång och visiteras med visitertång. Ofta tas röntgenbilder för att undersöka om det finns tecken på hovbensrotation eller sänkning. Detta är ett viktigt steg i undersökningen då det säger något om val av behandling och prognos.
 
Det är viktigt att din häst smärtlindras under läkningsprocessen, då fång är mycket smärtsamt.  Hästen får ofta ordinerat strikt boxvila/konvalecenshage fram tills den är haltfri utan smärtstillande medicin. Underlaget skall vara mjukt och det bästa är sand eller torv. Då kan hästen själv minska dragkraften i från sträcksenorna på hovbenet genom att "gräva ner tån" i det mjuka underlaget och höja hälen och risken för hovbensrotation minskar. Ta bort allt kraftfoder och ge endast små mängder energifattigt hö eller dryga ut det vanliga höet med gräsfröhalm. Var noga med att hästen får rätt mängd smältbart råprotein, vitaminer och mineraler.
 
Ibland får hästen mjuka plattor att stå på, så kallade styrofoamplattor, som formar sig efter hästens hov och minskar smärtan i hovarna vid belastning (se bilder nedan). Om hästen kan klara att stå på ett ben i taget kan hovvård med förkortad tå och eventuellt en sko med upphöjd häl vara en god idé då detta avlastar hovväggen och motverkar rotation av hovbenet.
 
Obelgraden i kombination med hästens tyngd ger en vägledning om prognosen. Desto tyngre och desto mer smärtsam häst (hög Obelgrad) desto sämre prognos. Hur länge hästen haft fång och hur den svara på behandling säger också något om prognosen. Prognosen anses sämre då hästen inte svarat på behandling efter 7 till 10 dagar. Hästar med moderat till kraftig hovbensrotation har också mindre chans att komma tillbaka till tidigare arbetsnivå.
 

VAD VI KAN ERBJUDA

 
Vid vår polikliniska avdelning kan du boka tid för din häst med hovproblem. En veterinär kommer tillsammans med en erfaren hovslagare undersöka din hästs hovar och göra en plan för fortsatt behandling. Se hovslageri för mer information om vårt hovslageri. Vi har även både en ambulatorisk veterinär och hovslagare som kan komma ut till ditt stall och undersöka din häst om du så önskar. Ibland kan detta vara den bästa lösningen om din häst är mycket halt eller har fång. Se ambulerande för mer information om vår ambulerande verksamhet.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved