Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Bergavägen
254 66 Helsingborg

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.30.
Lördag - söndag: 11.00 - 15.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 042 - 16 80 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Inför fölning

 

Kunskap och övervakning
Läs på om hur en normal fölning går till och hur det nyfödda fölet beter sig. Ha noggrann övervakning av stoet när fölningen närmar sig. Eftersom förloppet normalt är så snabbt krävs att du som djurägare reagerar omedelbart om något skulle gå fel.

Veterinärkontakt och transport
Etablera kontakt med lokal veterinär i god tid före beräknad fölning så att ni vet vem ni ska ringa vid behov.
Se till att ha lämplig transport för sto och föl tillgänglig ifall ni måste åka iväg till djursjukhus akut. För säker transport behövs ett separat utrymme för fölet med skiljevägg mot stoet så att hon inte kan trampa på fölet. Det är däremot bra om stoet har möjlighet att nosa på fölet. Enligt Jordbruksverkets regler ska fölet ha minst 1,4 m2 yta i transporten.
Sjuka föl kyls snabbt ner i en kall transport. Strö ordentligt med halm och ha täcken att lägga på fölet.

Ekonomi
Kontrollera försäkringar för sto och föl så att ni vet vad ni har i veterinärvård och livvärde.
När komplikationer uppstår vid fölningen är det inte ovanligt att både sto och föl kräver veterinärvård. Om det krävs operation eller intensivvård kan det bli mycket kostsamt. Det är bra att ha funderat igenom sin ekonomi redan innan fölningen, och vägt in både ekonomiska och känslomässiga aspekter på vad som ska göras ifall det uppstår problem.

Husapotek
Vi har satt ihop ett ”Husapotek inför fölningen” med saker som vi absolut tycker ni bör ha hemma när fölet kommer:
 
·       Steril natriumklorid för sårvård
·       Sterila kompresser för sårvår
·       Bandagematerial
·       Klorhexidinlösning 0,5% och små plastkoppar för att doppa naveln
·       Lavemang t.ex. Microlax ®
·       Steril sax, steril plastklämma och handskar ifall ni måste öppna fosterhinnor eller klippa navelsträngen
·       Nappflaska och napp som passar föl       
·       Stomjölksersättning till första dygnet – ifall stoet av någon anledning inte har någon mjölk      
·       Termometer      
 
”Husapoteket inför fölningen” finns att köpa i vår reception.
 
Saker som inte finns i vårt ”Husapotek inför fölningen” men som är bra att ha tillgång till.
 
Lactacyd tvål    
Tjock bomull på rulle för bandageläggning
Självhäftande bandagematerial t.ex. Vetrap®
Tillgång till tempererat vatten i handfat eller rena spannar                
Rena handdukar
Täcken/filtar för att undvika nedkylning av ett sjukt föl. 
Rena skålar för att blanda stomjölksersättning
 
Fryst råmjölk är bra att ha ifall stoet inte skulle ha råmjölk, men svårt att ha tillgång till om man inte har stort stuteri. Ersättningsprodukter som t.ex. FoalGuard® pasta finns. Dessa är gjorda av råmjölk från nöt och är bra komplement till ett föl som får råmjölk från sitt sto, men ersätter aldrig fullt ut riktig råmjölk. FoalGuard® pasta finns att köpa i vår reception.
 
Kontakta alltid oss ifall ni har anledning att misstänka att fölet inte får tillräckligt med råmjölk! (Se nedan om råmjölken)
 

STOET INFÖR FÖLNINGen


Utfodring och motion
Ston ska vara i lagom hull inför fölningen. De flesta ston behöver extra kraftfoder under de sista 3 dräktighetsmånaderna då fostret växer snabbt. Om man använder kommersiella kraftfoder behövs inga tillskott, men om man använder egenproducerat foder kan tillskott med E-vitamin och selen bli aktuellt.
De flesta ston klarar och mår bra av lätt motion fram till sista månaden. Mycket utevistelse i hage är bra ända fram till fölningen.

Uppstallning
Det högdräktiga stoet bör befinna sig i det stall där fölningen ska ske minst en månad innan beräknad fölning för att hon ska kunna etablera ett adekvat immunförsvar mot de organismer som finns i miljön.
Observera att det inte är tillåtet att transportera ett dräktigt sto mindre än 35 dygn innan beräknad fölning (förutom akut transport till veterinär i samband med sjukdom).

Vaccination
Stoet bör vaccineras mot stelkramp 4-6 veckor innan beräknad fölning.

Vid behov vaccineras även mot influensa 4-6 veckor innan beräknad fölning, samt rotavirus i dräktighetsmånad 8, 9 och 10; och virusabort i dräktighetsmånad 5, 7 och 9.

Avmaskning
Träckprov och avmaskning av dräktiga ston ska ske enligt besättningens vanliga program. Om stuteriet har problem med fölmask rekommenderas avmaskning med ivermektinpreparat mot fölmask dagen efter fölningen.
 

Den livsviktiga råmjölken


Den första mjölken som produceras hos stoet kallar råmjölk. Råmjölken innehåller antikroppar som fölet behöver för att få ett fullgott immunförsvar. Fölet kan bara ta upp antikroppar från råmjölken under de första 12(-24) timmarna av livet.

Ett halvblodssto producerar i medeltal 5L råmjölk. Förstföderskor vanligen mindre.
Ett normalstort föl behöver få i sig 3-5L råmjölk av god kvalitet under de första 12 timmarna.

Om fölet inte får i sig tillräckligt med råmjölk blir det mycket känsligt för infektioner som t.ex. livshotande fölsjuka. Studier visar att mellan 5 och 40 % av alla föl inte får i sig tillräckligt med antikroppar och därmed löper ökad risk för infektioner.

Bristande råmjölksupptag kan bero på att fölet är svagt eller sjukt och inte kommer igång och diar normalt. Vissa ston är oroliga och låter inte fölet dia. Råmjölk produceras bara en gång, så ston som läcker mycket mjölk dagarna före förlossningen kanske inte har tillräckligt med antikroppar kvar. Vissa ston producerar av okänd anledning för lite råmjölk eller råmjölk med för lågt innehåll av antikroppar.

Fölen visar inga direkta symtom på bristande råmjölksupptag, men antikroppsnivån i blodet kan mätas med ett speciellt test.  Som djurägare måste man reagera och kontakta veterinär om det finns anledning att misstänka bristande råmjölksupptag, t.ex. om fölet inte kommer igång och diar normalt (inom max 6 timmar) eller om stoet läckt mycket mjölk före fölningen. Kontakta i så fall oss på 042-168000 så hjälper vi er att säkerställa att fölet får en bra start i livet! (se nedan om hälsokontroll för nyförlösta ston och nyfödda föl)
 

Navelvård


Navelsträngen brister normalt när sto eller föl rör sig efter fölningen. I genomsnitt sker det efter 6-8 minuter. Bristningen sker på ett förutbestämt ställe c:a 3-5 cm från fölets bukvägg.

Vi rekommenderar inte att man binder av navelsträngen då detta snarare ökar risken för infektion. En viss blödning från navelsträngen är normalt och ska inte åtgärdas. I sällsynta fall kan det dock uppstå en riktig artärblödning som måste stoppas med en steril peang eller en vanlig plastklämma till plastpåsar.

Navelstumpen desinfekteras genom att man doppar den någon sekund i 0,5 % klorhexidinlösning. Behandlingen upprepas 2-3 gånger under det första dygnet, därefter låter man navelstumpen vara ifred tills den skrumpnar och faller av.
 

Tidsparametrar vid normal fölning


Dräktighet: 340 dagar (310-374)

Tecken på förestående förlossning
•    Juvret börjar växa 1 månad innan fölning
•    Juvret fyller på med mjölk 2 veckor innan fölning
•    Vaxproppar kan ses 1-2 dygn före fölningen
•    Bäckenbanden (ligamenten vid sidan av svansroten) slappas några dagar före fölningen.
•    Oro och lätta koliksymtom ses ibland av och till dagarna före fölningen eller i samband med öppningsstadiet.

Observera att dessa tecken varierar mycket mellan olika ston och noggrann observation krävs alltid när fölningen närmar sig. Det finns tekniska hjälpmedel som t.ex. ”fölvakt”, men direkt övervakning, helst via TV-monitor, är sannolikt det bästa.  

Förlossning
•    Steg 1: Öppningsstadiet. Fostret rättar sig. 0,5-4 timmar. Fosterhinnorna brister.
•    Steg 2: Utdrivningsstadiet. 20-30 minuter
•    Steg 3: Efterbördsstadiet. Stoet förblir liggande ca 40 minuter. Navelsträngen brister efter c:a 8 minuter. Efterbörden avgår inom 3 timmar.


Parametrar nyfödda föl
•    Andningsförsök – omedelbart
•    Regelbundna andetag – inom 30 sekunder
•    Puls – 70-90/minut
•    Rättningsreflex – inom 5 minuter
•    Sugreflex – inom 20 minuter
•    Resningsförsök – inom 30 minuter
•    Står – inom 2 timmar
•    Diar – inom 6 timmar
•    Urinering – inom 12 timmar
•    Tarmbeck –  inom 15 timmar
•    Temp 37-39

Om någon del av det normala förloppet är fördröjt rekommenderar vi att ni omgående kontaktar oss på 042-168000.
 

Vad vi kan erbjuda


Problem i samband med fölning är nästintill alltid akuta.
Specialistdjursjukhuset i Helsingborg har jouröppet dygnet runt året runt för dig och dina hästar.
Vi hjälper er med allt ifrån enkel rådgivning per telefon till avancerad specialistvård.

Hälsokontroll för nyförlösta ston och nyfödda föl
Vi rekommenderar en hälsokontroll av nyförlösta ston och nyfödda föl c:a 12-24 timmar efter fölningen. Hälsokontrollen är alltid viktig, men bör absolut göras om stoet har varit sjuk eller läckt råmjölk innan fölningen, om stoet är oerfaret och orolig, om stoet tidigare haft sjuka föl, om fosterhinnorna ser onormala ut, om fölet är född för tidigt eller för sent enligt beräknat datum, om ägaren är oerfaren eller om någon osäkerhet finns ifall fölet har fått i sig tillräckligt med råmjölk.

Möjlighet att tidigt upptäcka problem och sätta in åtgärder i tid minskar markant risken för allvarlig sjukdom hos både sto och föl. Om ni bor inom 5 mil från Helsingborg kan ni kontakta oss så kommer vi ut och kontrollerar sto och föl och tar ett blodprov för att säkerställa att fölet fått i sig tillräckligt med råmjölk och antikroppar. Ring 042 – 16 80 00 kl 07-22 så snart fölet är fött så kan vi ge er råd och boka en tid för hälsokontrollen. 
 
Rådgivning per telefon
Ni är alltid välkomna att ringa oss för rådgivning om du noterar något onormalt inför fölningen. Telefonnumret är 042-168000

Vård på djursjukhuset
Uppstallning
Ston med föl står i en separat avdelning och kommer inte i kontakt med övriga patienter på djursjukhuset. Vi har ett stall för nyfödda föl med totalt 9 stora boxar, samt ett stall för lite större föl med 7 boxar. Dessutom finns 6 isoleringsboxar som används om smittsam sjukdom kan misstänkas. Vi är mycket måna om att skapa en lugn, rofylld miljö för ston och föl.

Personal
Under högsäsong har vi på vardagar en högutbildad medicinsk veterinär och två erfarna djursjukskötare som arbetar enbart med fölen. Det gör att vi lär känna patienterna och får kontinuitet i vården. Fölpersonalen har dagligt, tätt samarbete med övriga specialister på djursjukhuset för att kunna erbjuda högkvalitativ vård vid alla typer av sjukdomar.

Exempel på enklare åtgärder
Vid misstanke om bristande råmjölksupptag kan vi med ett enkelt blodprov kontrollera antikroppsnivån hos föl samt behandla med plasmatransfusion vid behov. Ett sådant besök behöver bara ta någon timme.

Exempel på avancerade åtgärder
Fosterfelläge hos häst är extremt akut. Djursjukhusets kunniga personal står redo dygnet runt med kapacitet för kejsarsnitt på ston och efterföljande intensivvård av både sto och föl. Tack vare vår samlade expertis och moderna utrustning har vi möjlighet att erbjuda den avancerade veterinärvård som krävs vid kejsarsnitt.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved