Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Bilddiagnostik

 

 

Bildiagnostik används normalt som ett hjälpmedel när våra veterinärer ställer diagnos. Som remissjukhus för kliniker och praktiserande veterinärer i mellersta Sverige har hästsjukhuset den senaste medicinska tekniken för kvalificerad diagnostik och bästa service.

Som hästägare finns en tradition att kunna beställa röntgenundersökning framförallt vid besiktning hos häst. Vid dessa undersökningar tas ett begränsat antal bilder och projektioner.

En besiktningsröntgen kan ge värdefull information men för att undvika missförstånd är det viktigt att veta att avsaknaden av onormala fynd inte "friskskriver" hästen. Det är också bara i vissa fall som onormala fynd kan tillmätas sån betydelse att de diskvalificerar hästen.

Man bör som köpare inte godta enbart ett röntgenutlåtande utan resultatet bör bedömas tillsammans med den kliniska bilden man får vid en besiktning.


Röntgen


Digital röntgen är den vanligast använda diagnostiska bildtekniken på hästsjukhuset, framför allt då det gäller patienter med hälta eller rörelsestörning. Digital röntgen är en avancerad teknik med snabb bildframkallning och en effektiv bildhantering. Röntgen används mest för att få en bild av skelett, tänder och bihålor men används också vid undersökning av lungor och bukorgan. På Hästsjukhuset har vi röntgenlabb med möjlighet att ta högkvalitativa bilder även av svårröntgade ställen. Vår ambulerande service, Hästklinik på väg, där du kan få hjälp hemma, är också utrustad med digital röntgen av hög kvalité.


Fluoroskopi


Ett fluoroskop är en rörlig röntgenapparat som skapar bilder på en skärm I realtid. Detaljskärpan är mindre än för sedvanlig röntgen men är ett viktigt hjälpmedel speciellt vid frakturkirurgi då skruvar och plattor behöver placeras med precision.


Ultraljud


Ultraljud används regelbundet för att undersöka skador i mjukdelar som t.ex. senor och ligament . På hästsjukhuset använder vi också ultraljud för att undersöka leder, bukorgan och brösthåla. Ultraljud är även värdefullt som guidning vid avancerad injektionsteknik eller då vi tar vävnadsprov från till exempel njurar eller lever. På hästsjukhuset har vi flera olika ultraljudsapparater med olika egenskaper för olika vävnader. Även vår ambulerande service Hästklinik på väg har sin egen apparat.


Scintigrafi


På Strömsholm använder vi scintigrafi för att få en bild av skelett. Metoden påvisar en ökad biologisk aktivitet i skelett och är speciellt värdefullt vid exempelvis svårupptäckta fissurer och en del andra skador i ben. Det går också att få en bild av skelettdelar där sedvanlig röntgen inte klarar att ge en användbar bild. Vid undersökningen används ett radioaktivt ämne som motiverar att hästen stannar kvar en dag efter undersökning.


Endoskopi


Endoskopi innebär att man undersöker olika kroppshålor med en rörlig kamera. I princip används endoskop vid undersökning av alla organ som har en tillräkligt stor kroppsöppning så att kameran kan komma in. På hästar kan luftvägar, matstrupe, magsäck, urinorgan, honliga könsorgan och delar av tarmkanalen undersökas. På hästar är det vanligt att luftvägarna undersöks med endoskopi i samband med att hästen visat nedsatt prestation. Vid missljud och misstanke på att hästen har svårt att få luft har metoden med sedvanlig endoskopi i vila ett begränsat värde. På hästsjukhuset eller med hjälp av Hästklinik på väg undersöker vi hästen i arbete med ett dynamiskt endoskop/arbetsendoskop. Tekniken innebär att långt fler hästar får en korrekt diagnos och rätt behandling jämfört med tidigare.

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved