Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Specialistmottagnig Tandvård

 


Hästtandvård.


 
Vår hästtandvårdsmottagning behandlar varje år ett stort antal hästar med allt från enkla skarpbett, borttagning av vargtänder och hakbett till komplicerade käkfrakturer, tandfrakturer och kindtänder med tandrotsbölder. Idag görs allt mer avancerad hästtandvård på vaken men sederad häst vid hästsjukhusets dagmottagning och av Hästklinik på väg. För de mer komplicerade fallen har hästsjukhuset erfarna kirurger för behandling under narkos.
 
Du når Specialisthästsjukhuset Strömsholm på telefon 0220 - 452 00 eller via
epost på stordjur.hastsjukhusetstromsholm@evidensia.se
 

Här nedan kan du läsa mer om:

 
* Hur hästtänder utvecklas och slits.
* De vanligaste problemen som behöver tandvård.
* Vargtänder.
* Allmänt råd.
 

Tändernas utveckling och slitage.

 
 
Framtänderna och de första 3 paren kindtänder kommer fram som mjölktänder hos den unga hästen. De byts vartefter och vid 5 års ålder har hästen permanenta tänder.
Hästen har tänder som är anpassade till att den är växtätare med starka och vassa emalgåsar så den kan finfördela maten då den tuggar. Att mala ned växtdelar sliter på tänderna och ca 1-2 mm slits ner per år. Fram till ca 10 års ålder kompenseras detta genom att den permanenta tanden växer och en fullt utveklad kindtand blir som längst ca 9 cm och en framtand ca 7 cm.
Slitaget efter att tänderna vuxit färdigt kompenseras genom att tanden och tandroten förflyttas mot tuggytan och tandens längd blir succesivt kortare.
 

De vanligaste problemen som behöver tandvård.

 

Skarpbett.

 
Hästens överkäke är bredare än underkäken och i överkäken blir kindtänder vassa mot kinden och i underkäken mot tungan. På hästar som inte används är detta sannolikt inget större bekymmer men på hästar som rids och körs kan det ge irritation och ibland sår i kinden.
Behandling: varsam raspning för att avrunda vassa partier
 

Hakbett.

 
Kindtandsraderna kan vara förskjutna som vid överbett och då kommer inte den första kindtandens i överkäken framkant och den bakre kindtandens i underkäken bakkant i normal slitning och hakar bildas. Hakarna kan med tiden bli både stora och vassa och stör den normala tuggningen.
Behandling: hakarna är oftast för stora för att kunna behandlas med handverktyg utan behöver ofta fräsas ned. Om haken är stor får man ta en bit i taget för att inte skada tanden.
 

Mjölktandskappor.

 
När den permanenta tanden kommer upp är mjölktänderna hårt slitna och tunna och trillar bort. På kindtänderna kan tandkappan bli kvar eller ibland spricka innan det är riktig dags att den ska trilla bort och foder samlas mellan mjölktanden och den permanenta tanden. Området blir inflammerat och det gör ont då hästen tuggar. Att mjölktandsdelar blir kvar vid framtänderna är heller inte ovanligt men orsakar sällan hästen större problem.
Behandling: mjölktandskapporna tas bort.
 

Vargtänder.

 
Vargtanden är den första kindtanden som är tillbakabildad. Den är vanligast i överkäken och sällsynt i underkäken. Tanden är jämfört med en normal kindtand väldigt liten men varierar i storlek och sitter olika hårt fast. Den finns på plats innan 1 års ålder. Vargtanden som sitter löst är troligen till större besvär för hästen som har bett än den som sitter fast.
Behandling: den allmänna uppfattningen idag är att vargtänderna på sporthästen bör tas bort. Det är lättare att operera bort vargtanden på den unga hästen som har ett mjukare tandben än den äldre.
 

Allmänt råd.

 
Det är klokt att låta undersöka munhåla och bett hos den unga hästen då bettfel och onormala tänder med tiden kan ge stora förändringar som är svåra att behandla. Små hakar är lätta att hålla efter och behandlingen påverkar hästen lite.
Instinkten att äta är välutvecklad hos hästen och man kan förvånas hur kraftiga förändringar man kan se hos en häst som ändå äter. Munhålestatus ger också vägledning hur ofta man bör besöka sin veterinär. Hästar med bettfel kan behöva undersökas var 3-6.e månad medan andra bara när man upplever att det är ett problem.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved