Välj stad

Välkommen till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Djursjukhusvägen 11
734 94 Strömsholm

Öppettider

Måndag - fredag: 8.00 - 16.00.
Akutmottagning dygnet runt, året runt.

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 0220 - 452 00
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Specialistmottagning Kirurgi

 

 

Våra europeiskt och amerikanskt diplomerade hästkirurger genomför ca 500 operationer per år. Operationslokaler för sövd och stående häst håller högsta standard med hygienkrav jämförbara med förhållanden som råder på sjukhus för människor.
 
På hästsjukhuset finns resurser att utföra i stort sett alla förekommande typer av kirurgiska ingrepp.
 
Utvecklingen går mot operationstekniker som medför minimal vävnadsskada för en snabbare läkning och om möjligt också att kunnas utföras på stående häst för att undvika de risker som finns vid allmän narkos.
 
Narkosmetoder och övervakning av narkos har dock utvecklats mycket och riskerna för komplikationer har minskat. På grund av sin storlek, tyngd och kroppsbyggnad har hästen en större risk för komplikationer under narkos jämfört med mindre djurarter. Den största internationella studie som gjorts inom detta område visar på 1.9 dödsfall av var 100:e häst som genomgått narkos, men på hästsjukhuset ligger siffran på 2 av 1000 tack vare att vår speciellt utbildade narkospersonal använder modernaste narkosteknik och övervakningsutrustning.
 
Sårskador
Hästsjukhuset tar varje år emot mer än 350 hästar med sårskador för behandling. Många av dessa är omfattande och med skador av viktig vävnad som kräver operation. Vi använder oss av Versajet, en sårrengöringsteknik som revolutionerat resultaten av sårbehandling.
 
Kolikkirurgi
På hästsjukhuset opererar vi mellan 70-100 kolikhästar per år. Sen mer än 40 år har vi bukopererat hästar med kolik på Strömsholm och teknik och metoder har utvecklats starkt under åren. Till skillnad mot situationen tidigare är prognosen idag god för överlevnad, tillfrisknande och återgång till samma arbete som innan efter en bukoperation.
Vår statistik på de senaste (t.o.m. 2009) 290 opererade kolikhästarna visar att 79 % går hem och mår bra. Ett år senare lever 88 % av dessa hästar och 93 % av dem presterar lika eller bättre jämfört med vad de gjorde innan operationen.
 
Urinvägar-Könsorgan
Vi utför en mängd olika typer av kirurgiska ingrepp i urin och könsorgan varje år som till exempel:
Klapphingstoperation, som i vissa fall kan utföras med laparoskopi.
Avlägsnande av äggstock, som också kan utföras med laparoskopi.
Pungbråck
Peniskirurgi
Förlossningsskador
Kejsarsnitt
 
 

Teknik för minimal vävnadsskada

 
 
Artroskopi, titthålskirurgi
Med tillgång till den senaste utrustningen genomgår ca 250 hästar atroskopioperation varje år. Hästarna remiteras från den egna verksamheten eller från ägare och veterinärer utanför hästsjukhuset. Ingreppen gäller både avlägsnande av "lösa benbitar" som vid osteochondros och hästar med ledinfektion.
 
Laparoskopi, titthålskirurgi
Operationstekniken är relativt ny och indikationerna för tekniken, som har en mängd fördelar jämför med äldre teknik, blir vartefter fler och antalet patienter växer.
 
Laserkirurgi
På hästsjukhuset används en diodlaser som tillsammans med ett endoskop medger att vi kan utföra ingreppen med hög precision. Tekniken används mest för kirurgi i de övre luftvägarna som vid tumörer i näshålan, slemhinneveck på struplocket och struppipare. Tillsammans med den förbättrade diagnostiken av missljud i luftvägarna med dynamisk endoskopi kan vi med lasertekniken erbjuda bättre resultat och lägre kostnader jämfört med tidigare teknik. Systemen är portabla och både diagnostik som laserkirurgi kan erbjudas hemma i stallet.
Laserkirurgi används också för att avlägsna hudtumörer som inkar men även för mer elakartade tumörer som glädjande nog är ovanliga hos häst.

Ryggoperation
Vi använder en alternativ operationsmetod, interspinous ligament desmotomy (ISLD), vilken utförs genom mycket små snitt i huden. Den här tekniken har utvecklats av en kirurg i England, Richard Coomer, som vi har ett nära samarbete med. Teorin är att det interspinosa ligamentet (ISL) är den struktur som håller samman utskotten, det supraspinosa ligamentet (SSLP) går runt toppen av utskottet och ger utskottet stabilitet.Smärtan från kissing spines kommer från nervändarna där ISL fäster vid skelettet. Spänning och tryck på nerverna ger hästen smärta som skapar reflekterande muskelkramper vilket drar utskotten ännu närmre varandra vilket gör smärtan värre. Genom att skära av ligamentet, blir nervändarna inte stimulerade och hästen upplever en stor förbättring. Ursprungligen pekade bevis från Frankrike på att skära av ligamenten i sig var viktigaste i behandlingen. Vi utvecklade metoden till att användas på stående häst. På kraftigt påverkade hästar visade sig resultatet vara så bra att metoden snabbt har blivit både veterinärers och djurägares första val.
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved