Välj stad

Välkommen till Evidensia Valla Djursjukhus Linköping

Westmansgatan 21
582 16 Linköping

Öppettider

Måndag - torsdag: 7.30 - 19.00
Fredag: 7.30 - 18.00
Akutmottagning: må - fr: 7.30 - 21.30
Lö, sö, storhelger: 9.00 - 19.30
Butik: må - fr 8 - 18 och lö,sö 9 - 17.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 013 - 31 54 40
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Farligt att förtära

Till Evidensias Goda Råd om förgiftning hos hund »
Till Evidensias Goda Råd om förgiftning hos katt »
 
Russin, vindruvor och korinter.
Russin, vindruvor och korinter kan vara giftigt för njurarna. Vilken mängd ditt djur  klarar är individuellt och storleksberoende.   Så lite som ett russin vara farligt och dödsfall har inträffat av ett fåtal druvor. Symtom är diarré, kräkningar, buksmärtor och slöhet. De uppstår oftast inom sex timmar. Njurskador kan tillstöta efter 1–3 dygn. Det visar sig till exempel genom att hunden eller katten kissar dåligt.

Växter
Det är ganska ovanligt att katter och hundar blir förgiftade av växter men det händer. Många växter, både ute i naturen och inne i hemmen, är mer eller mindre giftiga. Om din hund eller katt gillar att smaka på växter bör du vara försiktig med vilka sorter du har i hemmet och trädgården. Exempel på farliga växter är Änglatrumpet, Amaryllis, Hyacint och Liljekonvalj. Om ditt djur dräglar, kräks eller har diarré kan det var tecken på förgiftning. Kontakta veterinär! På giftinformationscentralens hemsida finns en bra lista på vilka växter som är giftiga och inte. Listan stämmer även för våra husdjur.
 
Choklad
Choklad innehåller kakao, som i sin tur innehåller ämnet teobromin. Teobromin är ofarligt för människor, men skadligt för hundar. Hur mycket teobromin chokladen innehåller varierar. Mörk choklad har starkare koncentration av teobromin än ljus, och kan orsaka förgiftning redan i små mängder, större mängd kan leda till dödsfall. Om din hund ätit choklad, försök uppskatta hur mycket och vilken sort, kontakta sen veterinär. Symptom på chokladförgiftning är kräkningar, magsmärtor, diarrée, oro, hjärtklappning, kramper och törst. Det är alltså viktigt att förvara chokladen utom räckhåll för hunden!
 
Svamp
Varje år drabbas att antal hundar av svampförgiftning. Svampar som är giftiga för oss människor är vanligtvis giftiga även för hundar. Magbesvär är det vanligaste symptomet. Om du tror att din hund har ätit giftig svamp ska du alltid kontakta veterinär.
 
Lök
Alla typer av lök innehåller ämnen som är giftiga för hund och katt. Våra husdjur kan bli mycket sjuka av lök om de äter stora mängder. Löken innehåller ämnen som bryter ner röda blodkroppar och orsakar blodbrist.
 
Ben
Man ska inte ge sin hund ben från matrester. Alla ben som hunden kan tugga sönder, eller svälja hela, innebär en risk. Benbitar kan skada matstrupe och tarm och de kan orsaka besvärliga förstoppningar.
 
Glykol
Glykol blandas i kylarvätskan till bilen på vinterhalvåret för att vattnet i kylsystemet inte ska frysa. Glykolet har en sötaktig smak som lockar hundar och katter. Det är myckat giftigt och orsakar förgiftning och skador på njurarna redan i små mängder. Var extra uppmärksam om du promenerar på parkeringar och bensinstationer, så att din hund inte slickar i sig av spilld eller utläckt glykol.Om du misstänker att din hund eller katt fått i sig glykol är det bråttom. Kontakta veterinär omgående! Hinner njurarna ta skada finns det inget att göra. Undersökning görs med blod- eller urinprover.
Giftinformation.se
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved