Välj stad

Välkommen till Evidensia Valla Djursjukhus Linköping

Westmansgatan 21
582 16 Linköping

Öppettider

Måndag - torsdag: 7.30 - 19.00
Fredag: 7.30 - 18.00
Akutmottagning: må - fr: 7.30 - 21.30
Lö, sö, storhelger: 9.00 - 19.30
Butik: må - fr 8 - 18 och lö,sö 9 - 17.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 013 - 31 54 40
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Jakttider

 
Jakthunden, en vanlig patient under hösten.
Skaderiskerna är många. Uppstickande pinnar, vassa stenar och taggtråd kan orsaka sårskador bland annat i hundens trampdynor. Alla jakthundar inser inte hur farligt ett vildsvin är, utan uppträder hotfullt på nära håll. Kommer de i närkamp blir det ofta allvarliga skador som följd. Grythundar kommer in med mjukdels- och skelettskador efter slagsmål med grävling i gryt. Andra blir sparkade av älgar eller påkörda av bilar. Även skottskador förekommer. Övervikt ökar belastningen på senor, muskler och ledband. En otränad hund förstår inte sina begränsningar, utan ger allt i skogen. Det leder till muskelbristningar och överansträngning, ofta med hälta och smärta som resultat. En trött hund har svårt att koncentrera sig och det ökar risken för skador,den söker sig gärna till lättillgänglig väg och tågräls, vilket kan leda till trafikolyckor.
 
Träna din hund!
Bästa sättet att undvika att hunden blir skadad under jakten är att vara väl förberedd. Lägg ner mycket tid på muskel- och konditionsträning. Jakthunden bör tränas kontinuerligt året runt för att hålla igång muskler, senor och ledband. Då klarar hunden att intensivtränas när jaktsäsongen närmar sig. Löp- och cykelträna i god tid. Välj olika underlag så att trampdynorna tränas för underlaget i skogen. Annars är trampdynorna för ömtåliga och blir lätt såriga och får blåsor. Simning är ett bra sätt att få hunden i form både konditionsmässigt och muskulärt. Det går bra att träna i sjö och å när vattentemperaturen är varm nog. Träning i pool fungerar året runt. En stor fördel med att träna i pool är att utbildad personal kan förevisa hur träning sker på ett klokt sätt och kolla hur hunden klarar träningen. På Valla hundRehab finns olika simkort att köpa till förmånligt pris.
 
Fodret
Det är viktigt att jakthunden får rätt sammansatt kost. Basbehovet av energi ökar 1-2 gånger beroende på hur intensiv jakten är. Öka fodermängden eller ge foder med större energiinnehåll. Jaktödem, en ansamling av vätska i lungorna, drabbar ibland hundar i samband med jakt. Man tror att felaktig utfodring/lågt blodsocker kan vara en orsak. Hunden ska inte vara hungrig vid jaktstarten, men inte heller ansträngas på full mage. ¼ av dagsransonen brukar vara lagom någon timme före jaktpasset. Hunden behöver sen energitillskott, t ex i form av druvsocker, under jakten. När hunden varvat ned, efter avslutat jakt, behöver den en fullgod måltid.
 
Viktigt med vätska!
Din hund behöver mycket vätska före, under och efter jakt. Blöt gärna fodret extra i samband med jakt. Ett tips är att blanda lite köttfärs i hundens vatten för att stimulera den att dricka mer. Ha med vatten till jaktplatsen. Det räcker inte att hunden dricker lite i en bäck under ett jaktpass. Är hunden vältränad och rätt fodrad/vätskad klarar den också kyla bäst.
 
Mer att tänka på 
Klipp klorna! Påfrestningarna på klofästena blir stora med långa klor och det ökar risken för klofrakturer.
Hundens öra är mycket känsligare än människans och risken för hörselskador större än hos oss. Tänk på det under jakten. Skottet hörs mindre om hunden är bakom dig. Ha den, om möjligt, liggande en bit ifrån knallen.
En hund vet inte alltid vad som är bra för den att äta. Varje år kommer det in ett antal hundar med svampförgiftning. Försök att ha koll på din hund.
Rävskabb är en relativt vanlig åkomma på våra hundar. Det smittar både direkt och indirekt. Klåda och hudförändringar är typiska symtom på skabb. Kontakta veterinär vid misstanke.
För att undvika fästingangrepp bör djur behandlas förebyggande med antiparasitära medel, som gör att fästingarna dör, t ex Scalibor vet., Expot vet. och Frontline vet. Dessa finns att köpa på Apoteket och är numera receptfria.
 
Om olyckan är framme
Om din hund rör sig ovanligt långsamt, inte slutar darra trots att den vilat eller inte lyder som den brukar kan den var rejält nedkyld. Ta då bort snö och is från päls och trampdynor. Sök värme inomhus så snart som möjligt. Lägg om hunden en filt/jacka och se till att den rör sig för att öka blodcirkulationen i kroppen.
Om hunden får sårskador; rengör så fort som möjligt, med sårtvättmedel – t ex alsollösning - eller tvål o vatten. Lägg vid behov ett luftigt bandage. Luft krävs för att såret ska läka. Hunden får inte slicka på såret. Sätt gärna på en krage.
Vid sticksår är det viktigt att kolla att inget sitter kvar i såret eftersom det kan leda till infektion. Symptom på infektion är rodnad, värme, svullnad o varighet.
Vid benbrott/frakturer ska hunden hållas stilla så att skadan inte förvärras. Om frakturen är öppen ska man skydda med bandage.
 
Kontakta veterinär
 
  • Om såret glipar. Då behöver det oftast sys och det ska ske inom 6   timmar. Då minskar man risken att såret hinner infekteras.
  • Vid skottskador. Skottskador behöver så gott som alltid veterinärvård.
  • Vid djupa skärsår i trampdynorna.
  • Sår och bölder i tassarna.
  • Brutna klor.
  • Vid benbrott/frakturer.
 
Gör gärna en hälsokontroll på din jakthund hos oss på Valla Djursjukhus innan jaktstart så att du vet att den är redo. Och sist men inte minst, ta inte med hunden på jakt om den visar tecken på att inte vara i form!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved