Välj stad

Välkommen till Evidensia Valla Djursjukhus Linköping

Westmansgatan 21
582 16 Linköping

Öppettider

Måndag - torsdag: 7.30 - 19.00
Fredag: 7.30 - 18.00
Akutmottagning: må - fr: 7.30 - 21.30
Lö, sö, storhelger: 9.00 - 19.30
Butik: må - fr 8 - 18 och lö,sö 9 - 17.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 013 - 31 54 40
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Marsvin

 
Kosten
Marsvin ska alltid ha fri tillgång till hö. Hö bör utgöra minst 80 procent av marsvinets kost. Hö och gräs behövs bl a för att tänderna ska slitas ner på rätt sätt. Marsvin kan inte tillverka sitt eget C-vitamin utan måste få det i fodret till exempel i broccoli, kål, apelsin, persilja och paprika. Brist på C-vitamin i fodret kan leda till skjörbjugg. Symptom på detta är bland annat dålig aptit, svullna och smärtande leder, ovilja röra sig och blödningar från tandkött. Vid misstanke om skjörbjugg, kontakta oss på Valla Djursjukhus. Eventuella förändringar i marsvinets kost ska göras försiktigt. De har känsliga magar och får lätt diarré. Börja med mycket små mängder av allt nytt i fodret och öka på efter hand. Vid ev diarré kan man med fördel ge Fibreplex som finns i vår butik.
 
Bettfel
Marsvinets tänder växer hela tiden. Blir tänderna för långa på grund av exempelvis bettfel kan det bli så att de inte kan äta. De kan även få sår på insidan av munnen som är smärtsamt. Marsvin som slutar äta är ett alvarligt problem. Marsvin är extremt beroende av sitt tarmsystem och blir dåliga fort. Kontakta oss för tidsbokning om detta problem uppstår. Håll noga koll på marsvinet när den äter för att på så vis upptäcka ev bettfel i tid. Bettfel åtgärdas genom att man får undersöka munnen och slipa ner de tänder som är fel. Givetvis även undersöka så det inte är andra sjukdomar som ligger till grund för att marsvinet inte äter.
 
Trumsjuka
Om man släpper ut marsvin på grönbete sommartid måste övergången till gräsätande ske försiktigt! Förbered genom att plocka gräs och ge dem i inneburen, först i små mängder och sedan mer. Oförsiktig övergång till gräs kan leda till trumsjuka. Vid trumsjuka jäser innehållet i marsvinets mage och den sväller upp. Detta är mycket plågsamt och kan leda till att den dör efter några timmar. Tecken på trumsjuka är minskat foderintag och minskad avföring, marsvinet rör sig också ovilligt. Om du misstänker att marsvinet drabbats av trumsjuka, kontakta Valla Djursjukhus!
 
Värmeslag
Marsvin är väldigt känsliga för värme och drabbas lätt av värmeslag. Har du marsvin ute när det är varmt är det mycket viktigt att se till att marsvinet har tillgång till skugga, kallt vatten och bra ventilering. Om marsvinet verkar svagt, flämtar, rör sig lite, dreglar och/eller krampar kan det vara symptom på värmeslag. Duscha eller bada marsvinet i kallt vatten och kontakta oss på Djursjukhus.
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved