Välj stad

Välkommen till Evidensia Valla Djursjukhus Linköping

Westmansgatan 21
582 16 Linköping

Öppettider

Måndag - torsdag: 7.30 - 19.00
Fredag: 7.30 - 18.00
Akutmottagning: må - fr: 7.30 - 21.30
Lö, sö, storhelger: 9.00 - 19.30
Butik: må - fr 8 - 18 och lö,sö 9 - 17.30

Kontakta oss/Boka tid:

Tel: 013 - 31 54 40
E-post

”Ej akuta frågor. För tidsbokning eller övriga frågor: mejla ditt namn och telefonnummer så kontaktar vi dig”

Röntgen

 
Vår moderna digitala röntgen ger oss bilder av mycket hög kvalitet. Med dessa kan vi ställa en säker och snabb diagnos, utan några risker för djuret. Med hjälp av röntgen kan vi exempelvis undersöka om patienten har frakturer på skelettet eller förändringar i leder. Vi kan också identifiera eventuella förändringar i storlek och läge på inre organ. Så kallad kontraströntgen används när det finns en misstanke om att ett djur ätit något föremål som riskerar att fastna i mage eller tarm.
 
Det är viktigt att djuret ligger still vid undersökningen, därför händer det att vi behöver ge lugnande medel för att få bra bildresultat. Ibland ber vi också er djurägare att vara med och hålla i ert djur.
 

Höftleder och armbågsleder
Vi utför ofta röntgen av höftleder och armbågsleder på hund. Höftledsdysplasi, HD, är en relativt vanlig ärftlig skelettrubbning som innebär att höftledskulan har onormal form eller onormalt läge i förhållande till höftleden. HD leder till förslitning av brosket i höftleden och till följd av det tillkommer benpålagringar. 
 
Armbågsartros, ED, är en onormal förslitning av ledbrosket i armleden. Orsaken till förslitningen är olika typer av tillväxtrubbningar i och runt armbågsleden. Även denna åkomma leder till benpålagring i leden och det är dessa man kan se på röntgen.
 
Både HD och ED är vanligast hos stora hundraser. Man rekommenderar att endast hundar utan förändringar på lederna används i avel. Central bedömning och registrering av hundars höftleder och armbågsleder är en del av Svenska Kennel Klubbens (SKK) program för bekämpning av HD och ED.

För att resultatet av röntgenundersökningen ska bli officiellt måste hunden vid undersökningstillfället vara minst 12 månader och vara ID-märkt. Vid HD röntgen finns det vissa mycket storvuxna raser, till exempel grand danois och mastiff, som måste vara minst 18 månader när de röntgas. 
 
Du ska ha med dig hundens registreringsbevis vid röntgentillfället. Bilderna sänds till Svenska Kennel Klubben och bedöms där av röntgengenologisk expertis. Resultatet, röntgencertifikatet, sänds till hundägaren och till den veterinär som gjort undersökningen. Vi skickar in våra bilder digitalt och avgiften som SKK tar för att läsa av bilderna betalar du till oss.
 
 
 
 
 

Om Evidensia

Välkommen till oss på Evidensia. Sedan starten 2012 har vi vuxit och är i dag en av Europas största och kvalitetsledande kedjor för djursjukvård. Vår storlek är din trygghet. Vilken av våra kliniker eller djursjukhus du än besöker gör vi allt för att ditt djur ska återfå hälsan.
Vi tror på kvalitet och erbjuder specialister och avancerad utrustning. Vi satsar på kompetens och bedriver utbildning och klinisk forskning. Det gör att vi kan erbjuda den bästa veterinärmedicinska hjälp som finns.

Du kan alltid ringa oss, dygnet runt, året om.

Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. 

Våra Djursjukhus

Djursjukhus

Hästsjukhus

Vi finns i hela Norden!

Med närvaro på närmare 170 platser har vi kliniker och djursjukhus för varje behov. Du hittar oss i Sverige, Finland, Norge, Danmark. Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

Evidensia Djursjukvård AB  |  Djursjukhusvägen 11,73494 Strömsholm Sverige  |  Tel: 0771 - 45 40 00 |  E-post
© Evidensia, All rights reserved