Hälsokontroll av nyfödda föl

Genom att låta en veterinär göra en hälsoundersökning av det nyförlösta stoet och fölet ges möjlighet att tidigt upptäcka problem och sätta in åtgärder i tid, vilket markant minskar risken för allvarlig sjukdom hos både sto och föl.

En hälsokontroll av det nyfödda fölet gör att vissa förändringar kan upptäckas tidigt och åtgärdas innan det orsakat stora problem. 


Hälsokontroll av nyfödda föl

Om stoet eller fölet är uppenbart sjukt bör man såklart kontakta veterinär, men även om allt verkar bra kan en tidig hälsoundersökning göra att eventuella avvikelser upptäcks snabbt och insatser kan göras i tid. Hälsokontrollen är alltid viktig, men bör absolut göras om stoet har varit sjuk eller läckt råmjölk innan fölningen, om stoet är oerfaret och orolig, om stoet tidigare haft sjuka föl, om fosterhinnorna ser onormala ut, om fölet är född för tidigt eller för sent enligt beräknat datum, om ägaren är oerfaren eller om någon osäkerhet finns ifall fölet har fått i sig tillräckligt med råmjölk.

Att kontrollera vid en hälsoundersökning

En av de viktigaste sakerna vid en hälsoundersökning är att säkerställa att fölet fått tillräckligt med antikroppar från råmjölken. Antikropparna bidrar till fölets immunförsvar och skyddar mot livshotande infektioner. Ett friskt föl som får i sig tillräckligt med råmjölk av god kvalitet får i sig de antikroppar som behövs, men om fölet inte diar tillräcklig mängd, eller om råmjölken innehåller för lite antikroppar får fölet inte tillräckligt skydd. Detta behöver inte nödvändigtvis synas på mjölken, och att fölet fått i sig för lite antikroppar ger inga symtom förrän fölet blir sjuk av infektion. 

Hälsokontroll av fölEtt föl som diar normalt får i sig tillräckligt med antikroppar under förutsättning att stoet har råmjölk av god kvalitet. 

När ska jag söka vård hos veterinär?

En hälsoundersökning för nyförlöst sto och nyfött föl görs lämpligen när fölet är 12-24 timmar gammalt, men får också styras av vilken tid på dygnet fölet är född. Anledningen till just 12-24 timmars ålder är att genom ett enkelt blodprov kan veterinären avgöra ifall fölet fått i sig tillräckligt med antikroppar från råmjölken. Ett normalt föl tar upp antikroppar de första 12-24 timmarna i livet, så på ett piggt föl som diar tas blodprovet lämpligen när fölet är just 12-24 timmar gammalt. Om fölet inte diar normalt eller om det är uppenbart att stoets råmjölk är av dålig kvalitet rekommenderas åtgärd tidigare. 

Vad gör veterinären vid en hälsoundersökning av föl?

Vid en hälsoundersökning gör veterinären en allmän klinisk undersökning av såväl stoet som fölet. För stoet är det främst magtarmkanalen, juvret och förlossningsvägarna som är i fokus. Ston är känsliga för kolik i samband med fölningen och veterinären kontrollerar att tarmarna jobbar som de ska. Veterinären kan också känna efter skador inne i förlossningsvägarna som inte syns utifrån. Fölet undersöks i sin helhet och veterinären tar blodprov för att kontrollera antikroppsnivån. 

Behandling efter en hälsoundersökning

Om veterinären hittar något onormalt kan det bli aktuellt med behandling. För stoet kan det till exempel vara smärtstillande medicin och laxerande medel för att få igång tarmarna, eller sköljning av livmodern för att minska risken för infektion. För fölet kan veterinären upptäcka medfödda defekter, hjälpa till med rekommendationer kring avvikande benställning, navelvård eller lättare tarmbäcksförstoppning. Om blodvärdet för antikroppar är för lågt rekommenderas att fölet får en plasmatransfusion. 

Hälsokontroll av fölÄven det nyförlösta stoet undersöks vid en hälsokontroll för att säkerställa att hon inte fått skador i förlossningsvägarna och för att minska risken för kolik. 

Läs mer om fölning

Våra djursjukhus och kliniker är väl förberedda för att hjälpa er med frågor eller vård i de fall det skulle behövas. Läs gärna mer om en av våra stora fölavdelningar och hur du kan förbereda inför fölning.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen