Stallapotek

Stallapoteket – är du förberedd om din häst skadar sig eller blir sjuk? Om din häst skadar sig eller blir sjuk är det ofta bråttom och då är det bra att ha tänkt igenom vissa saker innan. Ett stallapotek för att kunna ta hand om enklare skador eller skydda större sårskador väntan på veterinär är mycket bra att ha. Likaså en plan för eventuell transport och att koll på sin försäkring och ekonomi.

Stallapotek

Här är ett exempel på vad som är bra att ha i ett stallapotek eller akutlåda:

Brems för att hjälpa till att lugna hästen när skadan ska undersökas och behandlas.

Engångshandskar för hygienen så att ni inte kontaminerar med bakterier.

Hydrogel: Läggs i sår och skyddar såväl mot uttorkning som ytterligare smuts. Gelen bör läggas i såret innan området klipps då små hårstrån annars kommer in i såret. Som alternativ kan en kompress fuktad med koksaltlösning läggas i såret för att skydda när omgivande hud klipps och rengörs.

Klippmaskin, trimmer eller sax är mycket värdefullt  att ha tillgång till för att klippa rent kring sår eller infekterad hud.

Rinnande vatten, mild tvål och klorhexidin: Det  bästa sättet att tvätta nedsmutsade sår är ofta att spola med vatten och tvätta huden kring såret med mild tvål eller klorhexidin. Det går bra att spola vatten i själva såret, men tvål och andra kemikalier ska inte komma in i såret utan bara användas till att rengöra huden runt om. Kallt vatten är också bra för att kyla akuta senskador, svullnader och vrickningar. Och såklart för handhygienen.

Sax och pincett så att ni kan plocka bort främmande material från skadan.

Koksaltlösning: Koksaltlösning används för att rengöra själva såret och sårsprutor eller kompresser är bra att ha till hjälp.

Skyddande salva, spray eller plåster: Ytliga sår som inte gått igenom huden skyddas efter rengöring med till exempel honungssalva, zinkpasta eller sårspray. Sommartid kan insektsspray appliceras runt området.

Icke häftande kompresser skyddar sår under bandage. Lägg hydrogel i såret och en icke häftande  kompress över. Fäst sedan med sårtejp innan ni lägger ett stadigt bandage med vaddlinda, bomull, gasbinda och elastisk, självhäftande linda och/eller elastisk klisterbinda.

Det är bra att ha material hemma i sitt stallapotek och kunskap att ta hand om ytliga sår eller rengöra och skydda större sår i väntan på veterinär.

Tänk på att det går åt mycket bandagematerial! Ett bandage som ger hästen stöd vid misstänkt benbrott läggs i flera lager i benets fulla längd. Räkna med minst 6 rullar bomull, 6 rullar gasbinda, och 3 rullar elastisk självhäftande linda och en elastisk klisterbinda för ett sådant bandage. Ibland används brädor eller kvastskaft för att ytterligare stabilisera, men vi rekommenderar att ni rådfrågar veterinär i dessa fall då felaktigt placerade bandage kan förvärra skadan.

För att lägga ett bandage som stabiliserar benet vid misstänkt fissur behövs mycket bandagematerial i sitt stallapotek.


Hovtång
bör finnas tillgänglig för att ni ska kunna dra av en sko som lossnat och hamnat snett.

Silvertejp är också bra att ha för att skydda ett hovbandage, ifall hästen skulle behöva det.

Kniv och avbitartång är bra att ha snabb tillgång till ifall en häst fastnar i grimma eller stakettrådar eller liknande.

Febertermometer är ett måste för att kontrollera om hästen har feber.

Ögonskölj eller spolflaskor med koksaltlösning kan användas för att spola rent rinnande ögon, men det går också bra med sårspruta med koksaltlösning. Om hästen är mer irriterad i ögat rekommenderar vi att veterinär kontaktas så att hornhinneskada och annan mer allvarlig sjukdom utesluts.

När stallapotek inte räcker till – transportalternativ

Det är bra att ha tänkt igenom transportalternativ ifall hästen blir akut sjuk. Har ni egen transport och hästen är van att bli lastad är det ett mindre problem, men om ni inte har egen transport är det värt att tänka igenom hur ni bäst löser det om olyckan är framme. Och kanske lasttränar hästen.

Försäkring och ekonomi

Veterinärvård kostar och som djurägare är det viktigt att ha tagit ställning till hur ekonomin ser ut vid eventuella skador och sjukdomar. I Sverige finns det många bra försäkringsmöjligheter som kan hjälpa till om hästen blir skadad. Valet att ha hästen försäkrad eller inte är ett enskilt beslut men det är bra om man som djurägare har vetskap om vilka ungefärliga kostnader som de olika sjukdomarna och skadorna för med sig. Allvarliga sjukdomar som omfattande sårskador eller kolik som kräver bukoperation kan kosta upp till hundratusen kronor och i vissa fall även mer. Om ni har hästarna försäkrade så passa på att titta igenom försäkringarna så att ni vet hur mycket ni kan få ersättning för och vad självrisken blir vid olika veterinärkostnader. Om hästen är livförsäkrad är det också viktigt att veta om det gäller användbarhet eller enbart en dödsfallsförsäkring. Beslut i försäkringsfrågor tas alltid av det enskilda försäkringsbolaget i samråd med dennes veterinär.

Vår rekommendation är att tänka igenom ekonomin kring eventuell veterinärvård och säkerställa att det finns en budget för att göra det ni önskar göra ifall hästen blir sjuk. Fråga efter en preliminär kostnad och prognos och ha en löpande dialog kring detta under tiden som hästen vårdas.


Ett enkelt bomullsbandage är bra att ha i sitt stallapotek, skyddar mindre sårskador på nedre delen av benet.

Fler artiklar, tips och goda råd om häst hittar du på Djurvårdguiden.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen